Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανυπόστατη η έκθεση ΗΠΑ για ανθρώπινα δικαιώματα

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Τουρκία για την αμερικανική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιέχει αβάσιμες και ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς και προκατειλημμένες ερμηνείες αναφορικά με την χώρα μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία το 2018, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια

του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν επιτακτική προτεραιότητα της Τουρκίας, αλλά «παρατηρούμε στην έκθεση αυτή ότι οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την εξασφάλιση της εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβάλλονται ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση».

Αντίστοιχα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. «Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε σε μια χώρα που φιλοξενεί τον αρχηγό της οργάνωσης FETÖ, ενισχύει την αντίληψη για το ποιοι κρύβονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της οργάνωσης FETÖ στις 15 Ιουλίου του 2016. Η έκθεση δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό παρά να πολιτικοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνεπώς να βλάπτει τις προσπάθειες για την εφαρμογή των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα