Τουρκικό ΤRΤ: Το Ισραήλ οπλοποιεί την αρχαιολογία «για να συντηρεί τον μύθο»

Σε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το  τουρκικό TRT World, οι συγγραφείς Burak Elmali και Elif Cook κατηγορούν σοβαρά το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι έχει «οπλοποιήσει την αρχαιολογία » για να «αρνηθεί την ύπαρξη της Παλαιστίνης και των Παλαιστινίων», κατηγορώντας ουσιαστικά Το Ισραήλ για «αλλοίωση ιστορικών ευρημάτων» για να ενισχύσει το σιωνιστικό αφήγημα  για «μια γη χωρίς λαό για έναν λαό χωρίς γη». Αυτός ο  ισχυρισμός θέτει στο προσκήνιο την

επίμαχη διασταύρωση αρχαιολογίας και πολιτικής σε ένα από τα πιο αμφισβητούμενα εδάφη του κόσμου.

Ο lmali υπηρετεί ως ερευνητής στο Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο TRT στην Κωνσταντινούπολη. Η εμπειρία του είναι στην τουρκική εξωτερική πολιτική και στην πολιτική μεγάλων δυνάμεων. Η Cook, από την άλλη πλευρά, εργάζεται ως ειδικός σε Έργα Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης και Εταιρικής Συνεργασίας στο TRT World Citizen και συνεχίζει επίσης το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στη Διαχείριση Μουσείων.

Το άρθρο του TRT World υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ισραήλ  συμμετέχουν σε μια συστηματική προσπάθεια να διαγράψουν και να ξαναγράψουν την ιστορία, χρησιμοποιώντας την αρχαιολογία ως «βασική τακτική που εξυπηρετεί την ατζέντα κατοχής του Ισραήλ». Αυτό το αφήγημα, υποδηλώνει μια σκόπιμη χειραγώγηση του παρελθόντος, όπου οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις ερμηνεύονται επιλεκτικά ή επισημαίνονται για να ενισχύσουν τη σιωνιστική αξίωση για τη γη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Jerusalem Post, αυτή η απεικόνιση απλοποιεί τον πολύπλοκο και πολύπλευρο χαρακτήρα της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή . Οι αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα του Ισραήλ, κάθε άλλο παρά μονολιθικά όργανα κρατικής προπαγάνδας, αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αφιερωμένης στην αποκάλυψη του αρχαίου κόσμου. Αυτές οι προσπάθειες ανακάλυψαν στοιχεία για τους μυριάδες πολιτισμούς και λαούς που αποκάλεσαν αυτή τη γη πατρίδα, από τους αρχαίους Ισραηλίτες και τους Χαναναίους έως τους Βυζαντινούς Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post, επισημαίνει ότι η κριτική που προσφέρεται από τον Elmali και τον Cook ότι «οι Εβραίοι ηγέτες διαγράφουν συστηματικά την ιστορία» για να διαιωνίσουν θεμελιώδεις μύθους, αποτυγχάνει να εξηγήσει τη συνεκτικότητα και την ποικιλομορφία του αρχαιολογικού έργου στο Ισραήλ. Τοποθεσίες όπως η Πόλη του Δαβίδ, αν και σίγουρα είναι σημαντικές για την εβραϊκή ιστορία, αποκαλύπτουν επίσης επίπεδα ιστορίας που εκτείνονται πέρα από μια ενιαία αφήγηση, προσφέροντας πληροφορίες για το σύνθετο παρελθόν της περιοχής.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Ισραήλ έχουν αποκαλύψει στρώματα ιστορίας που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική και εθνική κληρονομιά της περιοχής. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη του 9ου αιώνα π.Χ., Tel Dan Stele προσφέρει ιστορικές αποδείξεις της δυναστείας του βασιλιά Δαβίδ, επιβεβαιώνοντας τις βιβλικές αφηγήσεις, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με ευρύτερα ιστορικά αρχεία του αρχαίου παρελθόντος της περιοχής. Αυτή και άλλες ανακαλύψεις, όπως η λίμνη του Σιλωάμ και η πέτρα του Πιλάτου, παρέχουν απτές συνδέσεις με περιόδους και μορφές που αναφέρονται τόσο στα εβραϊκά όσο και στα χριστιανικά κείμενα, χωρίς να αναιρούν την ιστορική παρουσία άλλων λαών».

Επιπλέον, οι ισραηλινοί αρχαιολογικοί χώροι συχνά ανασκάπτονται και μελετώνται σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα, διασφαλίζοντας ότι οι ερευνητικές μεθοδολογίες και τα ευρήματα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο. Αυτή η συλλογική προσέγγιση διασφαλίζει ότι η αρχαιολογική εργασία δεν είναι απομονωμένη ή προκατειλημμένη προς μια ενιαία αφήγηση, αλλά συμβάλλει στην παγκόσμια κατανόηση της αρχαίας ιστορίας. Μουσεία και αρχαιολογικά πάρκα σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού Μουσείου στην Ιερουσαλήμ και των αρχαιολογικών χώρων στο Megiddo και το Masada, παρουσιάζουν τεχνουργήματα από μια πλειάδα περιόδων και πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των καναανικών, ισραηλιτικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών, ισλαμικών και οθωμανικών. Αυτή η περιεκτικότητα υπογραμμίζει τη δέσμευση για διατήρηση και παρουσίαση του πλούσιου μοτίβου της ιστορίας της γης, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί διαγραφής ή αποκλεισμού.

Επιπλέον, η αρχαιολογική έρευνα στο Ισραήλ υπόκειται σε ακαδημαϊκή και νομική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), η οποία επιβάλλει τη διατήρηση τοποθεσιών ιστορικής σημασίας σε διάφορες πολιτιστικές και ιστορικές περιόδους. Το έργο του IAA δίνει έμφαση στην προστασία και τη μελέτη της αρχαιολογικής κληρονομιάς για όλη την ανθρωπότητα, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι η πειθαρχία αξιοποιείται για ιδεολογικούς σκοπούς.

«Οι ισχυρισμοί των Elmali και Cook, παραβλέπουν το ευρύτερο πεδίο και την ακεραιότητα της αρχαιολογικής πρακτικής στο Ισραήλ. Αν και είναι αναμφισβήτητο ότι οι ιστορικές αφηγήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ταυτότητα και την πολιτική οποιουδήποτε έθνους, η ανάταξη της αρχαιολογικής έρευνας σε απλό εργαλείο πολιτικής ιδεολογίας δεν αδικεί τη δέσμευση του κλάδου να αποκαλύψει το παρελθόν. Η αρχαιολογία στο Ισραήλ, όπως και αλλού, παραμένει το κλειδί για την κατανόηση της κοινής ανθρώπινης κληρονομιάς 

Keywords
Τυχαία Θέματα