Τουρκικό φέσι από τη Ρόδο ώς την Κύπρο κάτω από τα φτερά «Αετού της Μεσογείου»

Καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Άγκυρα, με την πλήρη ανοχή Αθηνών και Λευκωσίας, συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική, σφετεριζόμενη, υπό το δικό της ηγεμονικό γεωπολιτικό πρόσημο, την περιοχή από τη Ρόδο έως και τα δυτικά της Πάφου.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε δύο ταυτόχρονες ασκήσεις: Η μία είναι αυτή της «Γαλάζιας Πατρίδας», που σημαδεύτηκε από μπαράζ δεκάδων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο,

με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όπου σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν σοβαρές εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά, και η άλλη ο «Αετός της Ανατολής», μία άσκηση διεθνούς χαρακτήρα, στην οποία συμμετέχουν και τρίτα κράτη ως παρατηρητές. Η εν λόγω άσκηση καλύπτει την περιοχή από τη Ρόδο έως τα δυτικά της Πάφου και τα βόρεια της Κύπρου, μια περιοχή, με άλλα λόγια, η οποία, πλέον, δεν αποτελεί, καν, γκρίζα ζώνη, εφόσον σε αυτήν κυριαρχούν το τουρκικό ναυτικό και η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα, σε μια περίοδο κατά την οποία η ίδια αναβαθμίζεται σημαντικά, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία,  τα οποία ενισχύονται και από την αναιμική στάση Αθηνών και Λευκωσίας, που, στην ουσία, προσφέρουν συγχωροχάρτι στον Ρ. Τ. Ερντογάν, ανεχόμενες, χωρίς την ανάληψη αντίρροπων πρωτοβουλιών, τη διπλωματική και γεωπολιτική αναβάθμιση της Άγκυρας. Εμμένουν, μάλιστα, σε ΜΟΕ, τα οποία, στην ουσία, παραπέμπουν σε μια μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί

Keywords
Τυχαία Θέματα