Τουρκική προκλητικότητα: Ποια χρειάζεται να είναι η αντιμετώπιση της Ελλάδας

Στο φως μυστικό σχέδιο των Τούρκων για εισβολή στην Ελλάδα από το 2014. Θα μπορούσε να απαντήσει η Ελλάδα στην στρατιωτική προκλήτικοτητα της Τουρκίας στην Ανατολίκη Μεσόγειο και Αιγαίο;

Ο Διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου φιλοξενήθηκε στην εκπμομπή Πρωτοσέλιδο, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την Τούρκικη στατιωτική προκλήτικοτητα.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι τα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα υπάρχουν από το 2014. Αναφέρει ότι η Τουρκία ‘κατα καιρούς αναδιαμορφώνεται με βάση τα δεδομένα για να δημιουργήσει ένα πλήγμα ή ένα θερμό επεισόδιο το οποίο μετά θα το εξαργυρώσει προς το δικό της το συμφέρον’. Απο πλευράς της η Ελλάδα, δεν πρέπει να μπεί στην λογική ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας είναι μονόδρομος και και να παίξουν στην ουσία το χαρτί της Τουρκίας. Αντίθετα χρείαζεται, όπως και γίνεται, μια  διπλωματική εκστρατία με διάφορα μέσα ώστε για να αποφεχθεί ένα επεισοδίου εμπλοκής εκ μέρους της Ελλάδας.

Στην συνέχεια σχολίασε τις περιπτώσεις οπού η κατάσταση μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και περίπλοκη. Ανέφερε πως στην φάση που η Τουρκία θα επιχειρήσει να αποστείλει είτε το Σουρουτρειτζ, είτε το Μπαρπαρός σε περιοχές που εφάπτονται και αγγίζουν υφαλοκρηπίδας των έξι ναυτικών μιλίων Ελληνικών νησιών και την στιγμή που θα επιχειρήσει να ποντίσει καλώδιο στο βυθό για να πραγματοποιήσει έρευνες. Αν το επιχειρήσει τότε υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης απο πλευράς των Ελλήνικών επιτελείων.

Για ακόμη μια φορά ανέφερε ότι κύριοτερος στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι, να μην φτάσει η κατάσταση εκεί. Ενας σημαντικός παράγοντας ώστε να αποτρεπούν οι στόχοι της Τουρκίας είναι η Ελλάδα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αιγυπτό, αφού αν οριοθετήσει με την Αίγυπτο θα έχει την ικανότητα να ασκήσει τεράστια πίεση στην Τουρκία. Θα αφαιρεθεί η νομιμοφάνεια που έχει αυτή την στιγμή η Τουρκία, επικαλούμενη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ποιες είναι όμως οι δυσκολίες για την βελτίωση των Έλληνοαιγυπτιακών σχέσεων;

1. Οι αιγύπτιοι δεν αποδέχονται τα σημεία που εφάπτονται η Ελληνοαιγυπτιακή θαλάσσια ζώνη.

2. Η Αιγυπτός δεν αποδέχεται την επήρεια των πολύ μικρών νησίων όπως το Καστελόριζο, και λαμβάνει στα υπόψη την παραχώρηση που είχε κάνει η Ελλάδα στην συμφωνία με την Ιταλία να αναγνωρίζει μεγαλύτερα νησιά όπως Κεφαλονιά, Κέρκυρα και όχι μικρές βραχονησίδες.

3. Οι δελεαστικές προτάσεις της Τουρκίας προς την Αιγυπτό, μια εκ των οποίων οτί θα τους προσφέρει πολύ περισσότερο χώρο, αφού με βάση την Τουρκική θεώρηση η Κύπρος ως νησί δεν έχει υφαλοκρητίδα, επομένως θα μοιραστούν την θάλασσα μεταξύ των δύο.

4. Δεν θέλει ο Αμπντελ Φαταχ αλ Σίσι, πρόεδρος της Τουρκίας, να βρεθεί στα άκρα με την Τουρκία λόγω της κατάστασής με τους ‘αδελφούς Μουσουλμάνους’.
Για βελτίωση των σχέσων Ελλάδας Τουρκίας, όπως αναφέρει ο κ. Χρυσοστόμου, ‘χρείαζονται να γίνουν κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις και απο τις δύο χώρες’. Χρειάζεται να κλείσει οσο το δυνατό συντομότερα αυτό το ζήτημα, αν και δεν είναι καθόλου εύκολο.

Στην συζήτηση έγινε αναφορά και στην επιρρόη που μπορεί να ασκήσουν οι Ηνωμένες Πολιτίες, άλλα όπως ανέφερε ο διεθνολόγος, κ. Χρυσοστόμου ‘Ο ρόλος αυτή την στιγμή είναι μεν μια ισχυρή δύναμη οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν διαδραματίζουν τον ρόλο που διαδραμάτίζαν στο παρελθόν γι’αυτό δεν πρέπει να επενδύουμε στην πιθανότητα αν υπάρξει οποίαδηποτε κατάσταση θερμού επεισοδίου, ότι αμέσως οι Αμερικανοί θα επέμβουν για να σταματήσουν.’

Keywords
Τυχαία Θέματα