Τουρκικές απειλές πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών

Την ενόχλησή του για τα συμβόλαια ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, εκφράζει με ανακοίνωσή το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκτοξεύοντας εμμέσως πλην σαφώς νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας την διαπραγματευτική θέση βλέπουν να ενισχύεται.

Ταυτόχρονα καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη τα “αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”, τους οποίους αποκαλεί “μελλοντικούς πολιτικούς εταίρους”, στους φυσικούς πόρους του νησιού, ζητώντας από την κυπριακή Κυβέρνηση να σταματήσει

οποιεσδήποτε “μονομερείς δραστηριότητες” θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία των προσπαθειών που στοχεύουν προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένη λύσης.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία για άλλη μια φορά συνδέει άμεσα τις εξελίξεις στα ενεργειακά με το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας έτσι ένα “παραθυράκι” στον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να προχωρήσει σε τακτικισμούς, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, μη σεβόμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων έχοντας υπογράψει συμβόλαια με διεθνείς εταιρίες και κοινοπραξίες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου.

Η Τουρκία θεωρεί “ανησυχητικό” και “απαράδεκτο” το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί συνεχίζει να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, “σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να εμφανίζει ισχυρή πολιτική βούληση για την καθιέρωση μιας νέας σχέσης με τους Τουρκοκύπριους”.

“Συμφωνούμε πλήρως με τις χθεσινές παρατηρήσεις που έκανε το “Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μοιράζεται τις “δικαιολογημένες ανησυχίες και την αγανάκτηση” της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, η Τουρκία έχει “επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στην προβληματική φύση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα”.

Ιδιαίτερη αναφορά, δε, κάνει και στο πολυσυζητημένο οικόπεδο 6, για το οποίο διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, πηγαίνοντας το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα και κάνοντας λόγο για προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων που απορρέουν από την υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.

“Οι ξένες εταιρείες δεν θα πρέπει ποτέ και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μπορούν να διεξάγουν παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας”, συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, οι εταιρείες που συνεργάζονται με την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” στις “μονομερείς της ενέργειες”, αγνοούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποτελούν τους έτερους θεμελιωτές του νησιού, απειλώντας ταυτόχρονα ότι οι εν λόγω ενέργειες των Ελληνοκυπρίων θα ληφθούν μελλοντικά υπόψη, όταν θα αξιολογηθεί τυχόν συμμετοχή τους σε κοινά ενεργειακά έργα με την Τουρκία.

Τονίζει, δε, ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, οι πλευρές που θα αποτελέσουν το “νέο κράτος” θα προβούν σε εκ νέου αξιολόγηση της εγκυρότητας όσων έχουν υπογραφεί στον τομέα της ενέργειας.

“Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση (του Κυπριακού) μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί της Κύπρου. Από την άλλη πλευρά, ο μόνος τρόπος για να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι πριν από μια συνολική διευθέτηση, θα ήταν μέσω ρυθμίσεων για την από κοινού εκμετάλλευση των πόρων με τη συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της δίκαιης κατανομής των πιθανών εσόδων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα