Τουρκικά ΜΜΕ για Κουεγιάρ: Δεν έχει το ταλέντο να λύσει το Κυπριακό

Ο αρθρογράφος της αντιπολιτευόμενης εθνικιστικής προσκείμενης στο Καλό Κόμμα [IYI] εφημερίδας Γενίτσαγ, Χιουσείν Ματζίτ Γιουσούφ, εξηγεί γιατί η «υποκινηθείσα από την ελληνική πλευρά» νέα πρωτοβουλία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για την Κύπρο, εν αναμονή της έλευσής της στην Άγκυρα Maria Angela Holguin Κουεγιάρ, «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

O αρθρογράφος χαρακτηρίζει

μάταιες τις προσπάθειες της Maria Angela Holguin Κουεγιάρ, η οποία διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες ως εκπρόσωπος για να διερευνήσει αν υπάρχει "κοινός τόπος" μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Αν και είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να συγκλίνουν με πολύ σαφή τρόπο οι θέσεις των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων και να επιτευχθεί συμβιβασμός και κοινό έδαφος, δεν χρειάζεται να γίνει κανείς μάντης για να πει ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με τη δύναμη της ελληνοκυπριακής πλευράς θα καταλήξει σε απογοήτευση. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ομοσπονδία και η τουρκική πλευρά θέλει λύση βασισμένη σε δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, φυσικά, η συμφιλίωση και η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι εφικτή», αναφέρει.

Καταδικασμένη να αποτύχει

Σύμφωνα με τον Γιουσούφ, στο πλαίσιο των επαφών της Κουεγιάρ στην Άγκυρα, αναμένεται να επαναληφθούν οι τουρκικές θέσεις, όπως της τις μετέφερε ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

«Η Κουεγιάρ θα αντιληφθεί ότι δεν μπόρεσε να σημειώσει καμία πρόοδο, αφού η εγγυήτρια Αγγλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποδείξει την ομοσπονδία ως λύση. Δυστυχώς, θα πρέπει να παρακολουθούμε και να ζούμε αυτή τη φάρσα και το αίσχος για 6 μήνες. Η Κουεγιάρ δεν έχει το ταλέντο να λύσει το Κυπριακό με κάποια συμφωνία. Επιπλέον, οι επιδόσεις της Κουεγιάρ, η οποία διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας μεταξύ 2010 και 2018, είναι επίσης αμφιλεγόμενες- λέγεται ότι απέτυχε».

‘Απερίγραπτος’ κι ο Irfan Siddiq της Αγγλίας

Στη συνέχεια του άρθρου του ο Γιουσούφ στρέφει τα βέλη του και κατά του ειδικού επιτρόπου της Αγγλίας για τον Κυπριακό, Irfan Siddiq, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ‘θρασύτατες’ και ‘ανόητες’.

«Η Κουεγιάρ μπορεί να εμπνευστεί από το παράδειγμα της Κύπρου, ιδίως όσον αφορά το "αποτελεσματικό και de facto σύστημα εγγυητών" και να διασφαλίσει ότι αυτό θα δοκιμαστεί και στη χώρα της. Ενώ οι προσπάθειες της Κουεγιάρ, η αποτυχία των οποίων είναι προφανής από την πρώτη κιόλας μέρα, συνεχίζονται, εξακολουθούν και οι θρασύτατες δηλώσεις του Irfan Siddiq, του "Υψηλού" -κατά τη γνώμη μου, "Χαμηλού"- Επιτρόπου της εγγυήτριας Αγγλίας, με στόχο την επιβολή των στρεβλών ιδεών τους, που βασίζονται στη γνωστή παρεμβατική, αποικιοκρατική νοοτροπία. Ο Siddiq, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση των ελληνοκυπριακών θέσεων, έφτασε στο σημείο να πει σε δήλωσή του πριν από λίγο καιρό ότι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ δεν είναι δυνατή, ότι δεν θα επιτραπεί, και έτυχε μεγάλης αντίδρασης. Ο Siddiq, ο οποίος θα πρέπει να απολάμβανε το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να πει την άποψή του, προχώρησε πριν από λίγες μέρες σε δηλώσεις που προκάλεσαν και πάλι αντιδράσεις. Παρά τις επανειλημμένες και αμετάκλητες δηλώσεις του Προέδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ και του Προέδρου της μητέρας πατρίδας Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομοσπονδία και ότι η κυρίαρχη ισότητα και το διεθνές ισότιμο καθεστώς της ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωριστεί ως κόκκινη γραμμή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο αλαζόνας Βρετανός Επίτροπος συνεχίζει να δοκιμάζει την υπομονή μας με ανοησίες που στόχο έχουν το κέρδος.

Με την τελευταία του δήλωση, ισχυριζόμενος ότι "οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν κίνητρα για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και ότι "υπάρχει βούληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά", δείχνει πόσο λανθασμένες είναι οι γνώσεις, οι προθέσεις και το όραμά του για το Κυπριακό και αποδεικνύει ότι δεν είναι κάποιος που πρέπει να λαμβάνεται ως συνομιλητής".

Ο ένας φαλακρός κι άλλος αλαζόνας

Στο τέλος, ο Τούρκος αρθρογράφος σχολιάζει με γλαφυρό τρόπο:

«Δεν θα ήταν λάθος να παρομοιάσουμε την Κουεγιάρ με έναν φαλακρό που βάζει μια αλοιφή στο κεφάλι του, πιστεύοντας ότι θα λύσει το πρόβλημά του και θα έβρισκε θεραπεία για τη φαλάκρα του". Η δε αλαζονεία και υπεροψία του Siddiq δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου. Όπως μπορείτε να δείτε, και οι δύο αξιωματούχοι του ιμπεριαλισμού, ο είναι "φαλακρός" και ο άλλος είναι "αλαζόνας"...»

Keywords
Τυχαία Θέματα