Τουρκία: Βίντεο Ελλήνων αιχμαλώτων του 1922

Εικόνες των Ελλήνων αιχμαλώτων στην Νικόπολη της δυτικής Μικράς Ασίας (Αφιόνκαραχισάρ) της Τουρκίας το 1922 δημοσιεύονται για πρώτη φορά έπειτα από έρευνα του συγγραφέα Χασάν Οζπουνάρ.

Στο βίντεο 27 δευτερολέπτων φαίνονται οι Έλληνες στρατιώτες να περπατούν κατά ομάδες υπό την επίβλεψη των Τούρκων στρατιωτών. Οι αιχμάλωτοι είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες κάτι, που όπως σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δείχνει ότι ο τουρκικός στρατός τους συμπεριφέρθηκε καλά.

Οι εικόνες αποκαλύφθηκαν ενώ

ο Χασάν Οζπουνάρ έκανε έρευνα για το τουρκικό σινεμά στη Νικόπολη. “Με αυτή την έρευνα κατάφερα να φτάσω σε ξένες συλλογές και αρχεία και να βρω εικόνες που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Μετά την απελευθέρωση της Νικόπολη από την κατοχή στις 27 Αυγούστου του 1922 ο τουρκικό στρατός πήρε αιχμάλωτους γύρω στους 21 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες, όπως είναι γνωστό.

Τους κράτησαν σε διάφορες περιοχές στην Άγκυρα και την Καισαρεία και μετά την συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων το 1923 επέστρεψαν στην Ελλάδα. Στις εικόνες των αιχμαλώτων βλέπουμε Έλληνες αιχμαλώτους να περπατούν κατά ομάδες στο κέντρο της πόλης και στο πίσω μέρος φαίνεται καθαρά το Κάστρο της Αφιόν”, ανέφερε ο Χασάν Οζπουνάρ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα