ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η Τουρκία έχει δίκαιο να ανησυχεί για Ίντλιμπ

Δεν είναι μυστικό οι ανησυχίες μας, δήλωσε πριν μπει στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ωστόσο μετά στη συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το κλίμα ήταν πιο θερμό και υποστήριξε την Άγκυρα στο θέμα της Συρίας και των προσφύγων.

Η Τουρκία έχει δίκαιο να ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ίντλιμπ δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μαάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι στηρίζουν την Άγκυρα στο θέμα της

συνόδου της Τεχεράνης. Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδέχεται να περάσουν στην Τουρκία άλλα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ίντλιμπ λέγοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στην πόλη της Συρίας.

Στη συνέντευξη Τύπου Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες έζησαν γεγονότα για τα οποία λένε μακάρι να μην γίνονταν, προσθέτοντας ωστόσο ότι τώρα φέρνουν τις σχέσεις τους σε καλύτερο σημείο. Όπως είπε οι διμερείς σχέσεις εξαρτώνται από τα βήματα που θα κάνουν από δω και πέρα μαζί, προσθέτοντας ότι σε αυτό το θέμα η Άγκυρα είναι ειλικρινής. Για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Τούρκος Υπουργός είπε «κανείς να μην ξεγελά κανέναν, στόχος αυτής της επίθεσης είναι η κατάληψη του Ίντλιμπ», προσθέτοντας ότι καταβάλλουν προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση.

«Η διαδικασία της Αστάνας είχε στόχο αυτό», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι είναι καθαρό πως το καθεστώς Άσαντ θέλει να καταλάβει το Ίντλιμπ. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στο Ίντλιμπ υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι και ίσως τα δύο εκατομμύρια να περάσουν στην Τουρκία. «Άλλα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες δεν είναι ξεκάθαρο που θα πάνε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οργανώσεις και χώρες που δίνουν σημασία σε αυτό», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ανησυχία του ότι ενδέχεται να περάσουν στην Τουρκία άλλα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, λέγοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στην πόλη της Συρίας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η συνέχιση των σχέσεών τους με εποικοδομητικό τρόπο έχει στρατηγική σημασία για τη Γερμανία. «Η Τουρκία προχωρεί με ταχύτητα προς την Ευρώπη», είπε ο Χάικο Μάας σημειώνοντας ότι υπήρξαν παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα συζήτησαν κι αυτά. Ανέφερε ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στα σύνορα της Τουρκίας. Είπε ότι η Τουρκία έχει δίκαιο να ανησυχεί, προσθέτοντας ότι στηρίζουν την Τουρκία στο θέμα της συνόδου της Τεχεράνης.

Στο θέμα της μη απελευθέρωσης των 7 Γερμανών πολιτών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν όροι ή παζάρια στο θέμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα