«Θυσιάστηκε η Ιφιγένεια για την διάσωση του τραπεζικού τομέα»

Δεν ήταν συμφέρουσα από εμπορικής πλευράς, αλλά αναγκαία για το τραπεζικό σύστημα η πώληση του καλού κομματιού της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζας, σύμφωνα με τον τελευταίο Πρόεδρο της Επιτροπείας της πρώην Συνεργατικής, Γιώργο Χατζηνικόλα.

"Η ΣΚΤ έπρεπε να θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια, ούτως ώστε να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, Γιώργος Χατζηνικόλας.

Καταθέτοντας για πέραν των πέντε ωρών ενώπιον

της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηνικόλας εξέφρασε τις απόψεις του για τα αίτια κατάρρευσης της Συνεργατικής, χαρακτηρίζοντας «χάσιμο χρόνου», το πρώτο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού που δόθηκε το 2013 και προνοούσε τη δομή με τα 18 καταστήματα.

- "Η τράπεζα έπρεπε να είναι ενιαία από την αρχή, δηλαδή μετά την αναδιάρθρωση του 2013.

- Από την πρώτη μέρα, έπρεπε να φύγουν 300 - 400 άτομα με ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.

-Το δανειακό χαρτοφυλάκιο ήταν ευαίσθητο. Η 'αχίλλειος πτέρνα' ήταν οι αναδιαρθρώσεις για την πρώτη κατοικία.

- Μας ανησυχούσε και η εκροή καταθέσεων και το γεγονός ότι η τράπεζα βρισκόταν διαρκώς στο 'μάτι του κυκλώνα' σε οτιδήποτε και να έκανε, από κόμματα, οργανώσεις, τον Γενικό Ελεγκτή κι' άλλους φορείς".

Ο κ. Χατζηνικόλας κατ' επανάληψη αναφέρθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνταν από τους ευρωπαίους επόπτες και ότι η τράπεζα ήταν αναγκασμένη να λειτουργεί, βάσει των εντολών τους. Ερωτηθείς για τα λάθη και τις ευθύνες της διοίκησης της Συνεργατικής ο τελευταίος Πρόεδρος της Επιτροπείας, απάντησε:

"Από το 2013 και μετά, η Επιτροπεία έλαβε 1700 αποφάσεις και οπωσδήποτε κάποιες ίσως να μην ήταν οι ορθές.
Ωστόσο, καταβάλαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας".

Για την απευθείας ανάθεση στην Αλταμίρα της Διαχείρισης των ΜΕΔ, μετά από σχετική αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής στον Αργεντινό άσο του ποδοσφαίρου Λεονέλ Μέσι, ο κ. Χατζηνικόλας ανέφερε πως όταν σου ζητάει ο Μέσι να συνεργαστείτε και η οικονομική πρόταση είναι συμφέρουσα τότε δεν έχεις οποιονδήποτε λόγο να αρνηθείς.

Χαρακτήρισε μάλιστα επιτυχημένη τη συνεργασία με την Altamira, αφού εισπράχθηκαν σημαντικά ποσά αν και παραδέχθηκε πως δεν επιτεύχθηκαν πλήρως οι στόχοι που είχαν τεθεί, καταθέτοντας αριθμούς και στοιχεία.

Νωρίτερα, κατέθεσε, για δεύτερη φορά, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, το παραιτηθέν μέλος της Επιτροπείας, Λάμπρος Πιερή. Απαντώντας στην καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την αντιμισθία των 25 χιλιάδων από τη Συνεργατική στον λειτουργό του Υπουργού Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου, ανέφερε πως το ποσό καθορίστηκε με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

O κ. Πιερή απέρριψε τις καταγγελίες Γενικού Ελεγκτή περί κομματικών αποχρώσεων στις αποφάσεις της Επιτροπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα