Τουρκία: Πρόστιμα σε ψηφιακές πλατφόρμες για «προσβολή οικογενιακών αξιών»»

Η κρατική υπηρεσία της Τουρκίας που παρακολουθεί το ραδιόφωνο και την τηλεόραση επέβαλε πρόστιμο σε πλατφόρμες ψηφιακής ροής, συμπεριλαμβανομένων των Netflix και Amazon Prime, για φερόμενη προώθηση της ομοφυλοφιλίας και υπονόμευση των τουρκικών «ηθικών αξιών».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας, RTUK, το οποίο παρακολουθεί και  επιβάλει κυρώσεις στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, επέβαλε πρόστιμο σε διάφορες μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακής

ροής την Τετάρτη για παραγωγές που ασχολούνται με ζητήματα LGBT και «κανονικοποιούν την αισχρότητα».

«Η μη αναγνώριση των ορίων του φύλου, της σεξουαλικότητας και των σχέσεων, η κατασκευή ενός εναλλακτικού ιδανικού κόσμου με βάση το φύλο, η αλλαγή της καθολικής μορφής της οικογένειας, η προβολή σκηνών έντονης χυδαιότητας με λεπτομέρειες και η κανονικοποίηση όλων αυτών, ακόμη και ο ορισμός τους ως «υγιείς» θεωρήθηκαν αντίθετα. στην αρχή της προστασίας της οικογένειας», είπε το RTUK στην απόφασή του να επιβάλει πρόστιμο στο Netflix για τη σειρά του που ονομάζεται «Anne».

Άλλες ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα από το RTUK είναι οι Amazon Prime, Disney+, MUBI, BluTV και Radio Virgin, και πάλι για παραγωγές που προωθούν ιστορίες LGBT. Το RTUK δεν έχει ακόμη διευκρινίσει το ύψος των προστίμων.

Στην περίπτωση της σειράς «Love, Victor» της Disney+, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στο ανώτατο όριο λόγω της παρουσίας «ενοχλητικών και ηθικά απαράδεκτων συμπεριφορών» σε ένα από τα επεισόδιά της.

Η παραγωγή «Modern Love», που προβλήθηκε στο Amazon Prime, έλαβε επίσης διοικητικό πρόστιμο στο ανώτατο όριο για την παρουσίαση σκηνών που αντίκεινται στις «ηθικές αξίες της κοινωνίας και την αρχή της προστασίας της οικογένειας».

Τον Αύγουστο του 2019, δόθηκε στο RTUK η εξουσία να επιβλέπει τις πλατφόρμες ψηφιακής ροής με μια αλλαγή κανονισμού που αύξησε τον κυβερνητικό έλεγχο. Κατόπιν αυτού, επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα σε ψηφιακές πλατφόρμες, παράλληλα με την αυξημένη πίεση και τη λογοκρισία της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο.

Το RTUK σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με τον εκπρόσωπο των πλατφορμών ψηφιακής ροής τον Σεπτέμβριο. Στη συνάντηση, «οι αξίες της τουρκικής οικογένειας, οι εθνικές και ηθικές αξίες και η αδιαίρετη ακεραιότητα της Τουρκίας» θα εξηγηθούν στις πλατφόρμες, ανακοίνωσε το RTUK.

Keywords
Τυχαία Θέματα