Τουρκία, Κύπρος και Ισλάμ: 5 λεπτομέρειες για τον νέο Βασιλιά Κάρολο του Η.Β

Το περασμένο Σάββατο, ο Κάρολος, ο πρωτότοκος γιος της Αυτής Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', ανακηρύχθηκε Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελετή στο Παλάτι του Αγίου Τζέιμς.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο της Βασίλισσας στο σπίτι της στο Μπαλμόραλ  το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου. Ήταν 96 ετών και ήταν η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αμέσως μετά το θάνατό της, το στέμμα πέρασε στον Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο.

Σύμφωνα με την παράδοση, εκδηλώσεις ανακήρυξης που επιβεβαίωναν τη

συγκατάθεση του Καρόλου στο θρόνο πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας και σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία.

Η περιέργεια για τον νέο βασιλιά της Βρετανίας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε ευρεία κλίμακα και το τουρκικό δίκτυο ΤV VINE παραθέτει πέντε συναρπαστικά γεγονότα για τον Βασιλιά Κάρολο Γ και την σχέση του με την Τουρκία, την Κύπρο και το Ισλάμ.

1. Ο τίτλος του βασιλιά Καρόλου Γ'

Οι μονάρχες μπορούν να επιλέξουν το όνομα με το οποίο είναι γνωστοί. Το όνομα γέννησης του παππού του Καρόλου ήταν Albert Frederick Arthur George Windsor. Ωστόσο, επέλεξε το όνομα Γεώργιος όταν ανέλαβε τη μοναρχία τον Δεκέμβριο του 1936, καθιστώντας τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Η κόρη του Ελισάβετ επέλεξε το δικό της όνομα και τώρα ο Κάρολος επέλεξε επίσης να διατηρήσει το όνομα γέννησής του.

Το όνομα ενός νέου μονάρχη ανακοινώνεται συνήθως από το Συμβούλιο Προσχώρησης κατά την τελετή ανακήρυξης στο Παλάτι του Αγίου Τζέιμς στο Λονδίνο. Ωστόσο, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναφέρθηκε στον νέο κυρίαρχο με τον τίτλο του όταν μίλησε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας:

«Σήμερα το Στέμμα περνά, όπως έχει κάνει για περισσότερα από χίλια χρόνια, στον νέο μας μονάρχη, τον νέο μας αρχηγό του κράτους, την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο Γ΄».

 Ο Κάρολος δείχνει θαυμασμό για τον Ατατούρκ

Είναι σύνηθες για ξένους αξιωματούχους να επισκέπτονται το μαυσωλείο του ιδρυτή πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά πολλοί δεν θα έκαναν τα πάντα για να το στριμώξουν κατά τη διάρκεια μιας μονοήμερης επίσκεψης στη χώρα, αλλά αυτό έκανε ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας έκανε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία τον Μάιο του 1989

Παρόλο που βρισκόταν στη χώρα μόνο για 24 ώρες, ο Κάρολος επέλεξε να κάνει ένα ιδιωτικό ταξίδι στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ στην κορυφή του λόφου, το Anıtkabir. Έγραψε το ακόλουθο αφιέρωμα στο βιβλίο επισκεπτών Anıtkabir: «Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Τουρκία χαιρετίζω τη μνήμη του ιδρυτή ενός μεγάλου έθνους».

Ο Κάρολος εξέφρασε τον σεβασμό στον Ατατούρκ στο Ανιτκαμπίρ σε μεταγενέστερες επισκέψεις του στην Τουρκία, μεταξύ άλλων με τη δεύτερη σύζυγό του Καμίλα τον Νοέμβριο του 2007.

Τακτικός επισκέπτης στην Τουρκία

Ο Βασιλιάς της Βρετανίας είναι τακτικός επισκέπτης της Τουρκίας τόσο με ιδιωτική όσο και με επίσημη ιδιότητα από την πρώτη του επίσκεψη το 1989.

Παρακολούθησε τόσο τις εκδηλώσεις μνήμης για την 90η και  την εκατονταετηρίδα της εκστρατείας της Καλλίπολης , το 2005 και το 2015. Για την εκατονταετηρίδα, ο Κάρολος συνοδευόταν από τον μικρότερο γιο του Πρίγκιπα Χάρι, καθώς αντιπροσώπευαν τη βασίλισσα αποδίδοντας τα σέβη τους στους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους , βρετανικά στρατεύματα και στρατεύματα της Κοινοπολιτείας, που στην μάχη όπου νίκησαν οι Τούρκοι, με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ. Ο Πρίγκιπας Κάρολος καθόταν μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Κάρολος πέρασε επίσης τέσσερις ημέρες ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα με τη σύζυγό του, τη Δούκισσα της Κορνουάλης, τον Νοέμβριο του 2007. Το ζευγάρι ήταν καλεσμένοι του Προέδρου Abdullah Gül και στα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού Eyüp Sultan στην Κωνσταντινούπολη, αρχαία ερείπια της Εφέσου στη Σμύρνη, και το Μουσείο Μεβλάνα και παράσταση στροβιλιζόμενων δερβίσηδων στο Ικόνιο.

Η σύνδεση με την Κύπρο

Ο Δούκας και η Δούκισσα της Κορνουάλης επρόκειτο να επισκεφθούν την Κύπρο, όπου η Βρετανία έχει δύο στρατιωτικές βάσεις, τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, μετά την εφαρμογή παγκόσμιων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το ταξίδι στην Κύπρου που ήραν πρώην βρετανική αποικία ακυρώθηκε.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε φιλοξενήσει μια εκδήλωση για τον Πρόεδρο της ΚύπρουΝίκο Αναστασιάδη και τους Βρετανοκύπριους στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ . Μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που παρευρέθηκαν ήταν η βαρόνη Meral Hussein-Ece, η καλλιτέχνης Tracey Emin, ο επιχειρηματίας και ο σταρ του Dragon's Den Touker Süleyman, η δικηγόρος Emma Edhem και ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ισλανδία Alp Mehmet.

Όπως αναφέρει το TV Vine, o πρίγκιπας Κάρολος ήταν γνωστός θαυμαστής του αείμνηστου τουρκοκύπριου πνευματικού ηγέτη Σούφι Σεΐχη Ναζίμ – ενός από τους μουσουλμάνους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Για χρόνια, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο πρίγκιπας ήταν τακτικός ιδιωτικός επισκέπτης στο σπίτι του Σεΐχη Λεύκε και ότι o Σούδι είχε εμπνεύσει τον πρίγκιπα να ασπαστεί το Ισλάμ. «Ενώ ο νέος μονάρχης της Βρετανίας παραμένει Χριστιανός, το ενδιαφέρον και ο σεβασμός του για το Ισλάμ είναι προφανές σε όλους», σημειώνεται.

Βαθύς σεβασμός για το Ισλάμ και ρόλος υπερασπιστή όλων των θρησκειών

Όπως σημειώνει ένα άρθρο του The Islam Channel ( King Charles III: Quotes That Capture His Admiration For Islam And Muslims, 9 Σεπτεμβρίου 2022 ), η γοητεία του Βασιλιά Καρόλου με την ισλαμική πίστη είναι μακροχρόνια και αντανακλάται με πολλούς τρόπους. Ο Βρετανός κυρίαρχος έχει επισκεφθεί πολλούς ιερούς μουσουλμανικούς χώρους, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με πολλούς μουσουλμάνους πνευματικούς ηγέτες και έχει δείξει αλληλεγγύη στα μουσουλμάνα θύματα τρομοκρατίας. Έχει επίσης δώσει θετικές βασικές ομιλίες σχετικά με τη σημασία της δεύτερης πιο δημοφιλής θρησκείας στον κόσμο, σχολιάζοντας τη συμβολή της στον πολιτισμό και πώς οι διαφορετικές πτυχές της, από την ισλαμική χρηματοδότηση έως το Ραμαζάνι, μπορούν να βοηθήσουν τα δεινά της κοινωνίας.

Ο Κάρολος είναι προστάτης του Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών της Οξφόρδης, το οποίο ιδρύθηκε το 1985. Έδωσε την πρώτη του σημαντική ομιλία για το Ισλάμ στο Θέατρο Sheldonian για το Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών τον Οκτώβριο του 1993, με τα λόγια του να αντηχούν εξίσου έντονα δύο δεκαετίες μετά:

«Εάν υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση στη Δύση σχετικά με τη φύση του Ισλάμ, υπάρχει επίσης μεγάλη άγνοια για το χρέος που οφείλει ο δικός μας πολιτισμός και πολιτισμός στον ισλαμικό κόσμο. Είναι μια αποτυχία που πηγάζει, νομίζω, από το στενό μανδύα της ιστορίας που έχουμε κληρονομήσει. Ο μεσαιωνικός ισλαμικός κόσμος, από την Κεντρική Ασία μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, ήταν ένας κόσμος όπου άκμασαν οι λόγιοι και οι άνθρωποι της μάθησης. Αλλά επειδή έχουμε την τάση να βλέπουμε το Ισλάμ ως εχθρό της Δύσης, ως ξένη κουλτούρα, κοινωνία και σύστημα πεποιθήσεων, έχουμε την τάση να αγνοούμε ή να διαγράφουμε τη μεγάλη του σχέση με τη δική μας ιστορία».

«Ο ισλαμικός κόσμος είναι ο θεματοφύλακας ενός από τους μεγαλύτερους θησαυρούς συσσωρευμένης σοφίας και πνευματικής γνώσης που διαθέτει η ανθρωπότητα. Είναι ταυτόχρονα η ευγενής κληρονομιά του Ισλάμ και ένα ανεκτίμητο δώρο στον υπόλοιπο κόσμο. Και όμως, τόσο συχνά, αυτή η σοφία συγκαλύπτεται τώρα από την κυρίαρχη ορμή προς τον δυτικό υλισμό – την αίσθηση ότι για να είσαι πραγματικά «μοντέρνος» πρέπει να πιθηκίσεις τη Δύση», είπε επίσης ο Βασιλιάς Κάρολος στην ίδια ομιλία του 1993.

Ως ασκούμενος χριστιανός, η εξερεύνηση της πίστης του Καρόλου είναι φυσική. Ως μονάρχης, ωστόσο, ο ρόλος του υπερβαίνει την αφοσίωση, συνδυάζοντας τόσο θρησκευτικά όσο και κοσμικά καθήκοντα, καθώς ο Βρετανός κυρίαρχος είναι επίσης «Υπερασπιστής της Πίστεως» και «Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας».

Στην πρώτη του ομιλία στο έθνος την Παρασκευή, ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε για το πώς οι προτεσταντικές πεποιθήσεις του ανανέωσαν την προσέγγισή του στη ζωή και την ηγεσία, δηλώνοντας ότι η πίστη του ήταν «βαθιά ριζωμένη» στην Εκκλησία της Αγγλίας και ότι τον είχε διδάξει να «αγαπά το αίσθημα καθήκοντος προς τους άλλους».

Το 1994, ο Κάρολος έδωσε ένα νεύμα στον ρόλο που θα εκπλήρωνε όταν γινόταν βασιλιάς, δηλώνοντας ότι προτιμούσε τον «υπερασπιστή της πίστης» παρά τον «Υπερασπιστή της Πίστης», αντανακλώντας τη θρησκευτική ποικιλομορφία της Βρετανίας. Το επιβεβαίωσε εκ νέου σε συνέντευξή του στο BBC το 2015, όταν είπε:

«Με πειράζει η συμπερίληψη των θρησκειών των άλλων ανθρώπων και η ελευθερία τους να λατρεύουν σε αυτή τη χώρα. Και πάντα μου φαινόταν ότι, ενώ ταυτόχρονα είσαι Υπερασπιστής της Πίστεως, μπορείς να είσαι και προστάτης των θρησκειών».

Ο βασιλιάς Κάρολος επιβεβαίωσε τον σεβασμό του όχι μόνο για τους Βρετανούς μουσουλμάνους, αλλά και για εκείνους άλλων θρησκειών και καταγωγής στην πρώτη του ομιλία, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπηρετούσε όλους χωρίς διάκριση: «Όποιο και αν είναι το υπόβαθρο ή οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη , σεβασμό και αγάπη», είπε ο νέος βασιλιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία Κύπρος, Ισλάμ, Βασιλιά Κάρολο, Η Β,tourkia kypros, islam, vasilia karolo, i v