Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση

Η HDN (02.08.20), σύμφωνα με την πληροφόρηση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του ημερομηνίας 1η Αυγούστου, αναφέρει ότι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν την από κοινού στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή μονάδων εδάφους και αέρος. 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στην άσκηση συμμετέχουν μηχανοκίνητες μονάδες, μαχητικά ελικόπτερα, κομμάντος, σνίπερς και

ομάδες πυρόσβεσης  και σημειώνει ότι η άσκηση θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η ετήσια άσκηση διεξάγεται με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας και συντονισμού των δύο χωρών μετά και την ένταση που σημειώθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης ότι η άσκηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, που θα περιλαμβάνει την άσκηση εδάφους, θα αρχίσει στις 5 Αυγούστου και η δεύτερη, που θα είναι άσκηση αέρος θα αρχίσει στις 14 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του στις 2 Αυγούστου, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και Ισπανίας διεξάγουν από κοινού άσκηση ναυτικής κατάρτισης νοτίως του Αιγαίου στα πλαίσια αποστολής τους στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, η εφημερίδα Sabah (03.08.20) σε σημερινό της δημοσίευμά με τίτλο «Τελευταία κίνηση από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει ότι ενώ Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συνεχίσουν την από κοινού άσκηση τους που φέρει την ονομασία TurAz Eagle, οι δύο χώρες προέβησαν σε ακόμη μια σημαντική ενέργεια, η οποία αφορά στην προετοιμασία του Αζερμπαϊτζάν για συμμετοχή του στην «Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου», η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ναυτικός στόλος του Αζερμπαϊτζάν που θα συμμετάσχει στην άσκηση, έχει στόχο να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη διασφάλιση του εμπορίου και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, στη συμμαχία που πραγματοποιεί την ‘Άσκηση Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου» ενδέχεται να συμμετάσχουν και το Καζακστάν και Τουρκμενιστάν. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν,tourkia, azerbaitzan