Τουρκία και ανθρ. δικαιώματα στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Τουρκία, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Μιανμάρ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 16 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με κοινοτική ενημέρωση, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, πριν τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19-20 Οκτωβρίου. Θα συζητήσουν

επίσης για τη συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με την περιφερειακή κατάσταση.

Αμέσως μετά οι Υπουργοί θα συζητήσουν για την πολιτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σταύρου Λαμπρινίδη. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά και την ετήσια έκθεση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο το 2016

Επιπλέον το Συμβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στο Ιράν και το κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης της ΕΕ. Ακόμη οι Υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, υπό το φως των πρόσφατων προκλήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) και αναμένεται να εγκρίνουν πρόσθετα αυτόνομα μέτρα της ΕΕ για τη συμπλήρωση και την ενίσχυση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Τέλος το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη Μιανμάρ, υπό το πρίσμα της κατάστασης ανθρωπιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος Rakhine.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα