Τουρκια: Η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Να αποκτήσει σαφή στρατηγική στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο καλεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, την  κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζοντας την ανάγκη για αποφασιστική πολιτική βούληση.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γιανκί Μπαγτζίογλου, που έχει την ευθύνη για την Εθνική Άμυνα, δήλωσε στο αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ τα μέτρα που πρέπει να λάβει

η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την αμυντική στρατηγική της Ελλάδας. Οι δηλώσεις του περιλαμβάνουν μια σειρά από προτάσεις και δράσεις που η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει για να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα προτείνει:

«Θα πρέπει να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με το πολεμικό της ναυτικό και αεροπορία στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανένα περιορισμό στο πεδίο».

«Θα πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας κάτω από όλες τις συνθήκες, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα διέλευσης στο ‘Στενό DORA’ [σσ. πιθανόν ενν. Κάβο Ντόρο] και σε παρόμοιες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος».

«Η Άσκηση 'Γαλάζια Πατρίδα, η οποία φέτος δεν διεξήχθη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί».

«Ειδικότερα, τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ‘Νησιά με Αποστρατικοποιημένο Καθεστώς’ και τα ‘Νησιά των οποίων η Κυριαρχία δεν έχει Παραχωρηθεί με Συμφωνίες’ πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη τόσο στον Τύπο όσο και ενώπιον διεθνών οργανισμών».

«Τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα σκάφη πρέπει οπωσδήποτε να δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο».

Απαραίτητη η πολιτική βούληση

Ο Μπαγτζίογλου υπογράμμισε την ανάγκη για μια αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική από πλευράς Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους ανατίθενται, αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από την εκτελεστική εξουσία.

Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του CHP ανέφερε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το διάλογο για να κερδίζει χρόνο, ενώ παράλληλα ενισχύει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες μέσω στρατιωτικών συνεργασιών με διεθνή και περιφερειακά κράτη και επιταχύνει τις διαδικασίες προμήθειας όπλων για να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα.

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Γιανκί Μπαγτζίογλου, γνωστός για την αμφισβήτηση των ελληνικών πολιτικών στο Αιγαίο, είχε ανακινήσει τον Απρίλιο και το θέμα των θαλασσίων πάρκων της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις αποφάσεις της Αθήνας στο Αιγαίο κρύβονται ύποπτες πτυχές και αμφισβητώντας τις περιβαλλοντικές ‘ευαισθησίες’ της Ελλάδας. Λίγο μετά την κριτική του Μπαγτζίογλου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία εφιστούσε την προσοχή στην Ελλάδα για τις κινήσεις του στο Αιγαίο.

Με συνεχείς αμφισβητήσεις και επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να κινητοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση προς μια πιο δυναμική και επιθετική στάση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκια, Αιγαίο, Μεσόγειο,tourkia, aigaio, mesogeio