Τουρισμός: Τα «αγκάθια» και οι πρώτες πτήσεις

Αντίστροφα μετρά η τουριστική βιομηχανία για την επανεκκίνηση.


Ο δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι δύσβατος.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως τα ξενοδοχεία μπορούν να επαναλειτουργήσουν από την Ιη Ιουνίου, και τα αεροδρόμια από τις 9 Ιουνίου, για τις πτήσεις από και προς 19 χώρες, σε πρώτη φάση.

Πλέον, "πιάνουν δουλειά" αεροπορικές και διοργανωτές ταξιδιών για την προσέλκυση τουριστών για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής

σεζόν, όπως δήλωσε στο Σίγμα, ο επίτιμος Πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπεσιης.

Ο Ιούνιος θεωρείται ωφέλιμος για σκοπούς  προετοιμασίας των αρμοδίων ενόψει Ιούλη, Αυγούστου και Σεπτέμβρη. Τον επόμενο μήνα αναμένεται "νέκρα" σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών, για τους εξής λόγους:

- Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, παραμένει χαμηλό το ηθικό του κόσμου, επειδή η πανδημία συνεχίζεται σε αρκετές χώρες και πολλοί έχουν ήδη αποφασίσει να μην ταξιδέψουν φέτος

- Η Κύπρος θα συνδεθεί αεροπορικώς με 19 χώρες μόνο.

- Στην πρώτη φάση, δεν περιλαμβάνονται παραδοσιακές αγορές τουριστών, όπως η Βρετανία και η Ρωσία. Γίνονται, πάντως, διεργασίες για γρήγορη επανασύνδεση, με όσον το δυνατόν περισσότερες χώρες.

- Ανασταλτικός παράγοντας για ταξίδια και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου σε πολλές χώρες.

Στην Κύπρο, μετά τις 20 Ιουνίου καταργούνται τα τέστ κορωνοϊού μόνο για τις 13 από τις 19 χώρες.

Ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων έχουν γνωστοποιήσει στους αρμοδίους φορείς ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τις 20 Ιουνίου, οπόταν καταργείται το τεστ κορωνοϊού για 13 χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι σκέψεις και των αεροπορικών εταιρείων, αλλά και των διοργανωτών ταξιδιών. Οι διαθέσιμες πτήσεις για τον Ιούνιο θα είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, από και προς ελάχιστο αριθμό χωρών, με τις οποίες έχουμε πολλά πάρε δώσε, όπως η Ελλάδα, η οποία  θα επιτρέπει πτήσεις μόνο προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, από τις 15 Ιουνίου, την ημέρα, δηλαδή, που θα ανοίξουν και τα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, εντός της ερχόμενης βδομάδας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι πρώτες διαθέσιμες πτήσεις. Για τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν και ορισμένες πτήσεις από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Θα ανακοινωθούν και τα πρώτα τουριστικά πακέτα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η Ελλάδα θα έχει πάλι την τιμητική της. Όπως μαθαίνουμε, οι ανακοινώσεις θα αφορούν  ναυλωμένες πτήσεις για προορισμούς όπως Κρήτη, Πρέβεζα, Σκιάθο και Ρόδο.

Μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στις παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και Ρωσίας, οι αρμόδιοι φορεις επικεντρώνονται σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας και του Ισραήλ. Οι Γερμανοί ενημερώνουν ότι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν την τελευταία βδομάδα Ιουνίου. Από το Ισραήλ λένε ότι  υπάρχει καραντίνα μέχρι μέσα Ιουνίου. Ενθαρρυντική εξέλιξη, αποτελεί η ανακοίνωση της εταιρείας Condor ότι θα ξεκινήσει πτήσεις με την Κύπρο, χωρίς να δίνεται, προς το παρόν αριθμός. Μεγάλο στοίχημα και οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον κολοσσό διοργανωτή ταξιδιών, την TUI.

Oι ξενοδόχοι περιμένουν και τις ανακοινώσεις για το πότε προγραμματίζονται οι επανασυνδέσεις με τις αγορές της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά την συνολική εικόνα του τουρισμού, ο ρεαλιστικός στόχος για φέτος είναι να κτυπήσουμε τουλάχιστον το 30% των περσινών αφίξεων.

Ο κορωνοϊός προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Για τον Άυγουστο, για παράδειγμα, οι καλύτερες προβλέψεις κάνουν λόγο για 400 χιλιάδες τουρίστες και γι' αυτό γίνεται προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της παροχής κινήτρων και με "όπλο" την καλή επιδημιολογική εικόνα, και τις ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες που προσφέρει σχεδόν ολόχρονα το νησί μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα