Του νόμου τα παράλογα στις ποινικές υποθέσεις στην Κύπρο

Γνωρίζετε ότι για κλοπή ζώου η ποινή φυλάκισης είναι μέχρι πέντε χρόνια ενώ η ποινή για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος είναι μέχρι τέσσερα χρόνια;

Για τα παράλογα του νόμου, έδωσε απαντήσεις ο νομικός ποινικού δικαίου Βασίλης Μπίσσας, σε διαδικτυακή εκπομπή στο SigmaLive.

Τροχαία δυστυχήματα από αμέλεια

Για τις υποθέσεις τροχαίων δυστυχημάτων από αμέλεια οδηγών ο Βασίλης Μπίσσας ανέφερε πως κρίνονται ανάλογα με τα δικά τους περιστατικά και γεγονότα.

«Εάν σε ένα τροχαίο υπάρξουν σοβαρές ζημιές

ή σοβαροί τραυματισμοί, η ποινή που θα επιβάλει το δικαστήριο θα είναι μεγαλύτερη από ένα τροχαίο το οποίο δεν προκάλεσε μόνιμες ζημιές η τραυματισμούς».

Τροχαίο δυστύχημα με απώλεια ζωής

Όσον αφορά τροχαία δυστυχήματα που προκαλούν απώλεια ανθρώπινων ζωών ο Βασίλης Μπίσσας επεσήμανε ότι ο νόμος προβλέπει μέχρι και τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

«Τα τέσσερα χρόνια είναι ο μέγιστος χρόνος φυλάκισης όπως προνοεί ο ποινικός κώδικας. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι τα τέσσερα χρόνια ανάλογος των γεγονότων της υπόθεσης αλλά και των προσωπικών περιστάσεων του παραβάτη».

Ο Βασίλης Μπίσσας πρόσθεσε ότι κάποιες αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου έχουν θέσει τη γραμμή ότι εκεί όπου υπάρχει στοιχείο αδιαφορίας από τον παραβάτη οδηγό για την ασφάλεια των άλλων προσώπων που χρησιμοποιούν τους δρόμους, η επιβολή της ποινής φυλάκισης πρέπει να είναι επιβεβλημένη, άμεση και σε έκταση.

Πιο «ελαστικό» το Ανώτατο σε ποινές απο τροχαία εξ’ αμέλειας

Στις περιπτώσεις που αφορούν παραβάτες οδηγούς που κατηγορούνται για οδήγηση εξ’ αμέλειας, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι «ελαστικό» ώστε το πρωτόδικο δικαστήριο να μπορεί να επιβάλει χαμηλότερη ποινή, όσο αφορά την έκταση της ποινής ή ενδεχομένως και την αναστολή της.

Μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση για θανατηφόρα δυστυχήματα

Κληθείς να σχολιάσει, το θέμα της τροποποίησης του ποινικού κώδικα με στόχο την αύξηση των ποινών για την πρόκληση θανάτου λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών από τέσσερα σε δέκα χρόνια ο κ. Μπίσσας τόνισε πως είναι επιβεβλημένο να γίνει αυτή η τροποποίηση.

Ο παράλογος νόμος – Κλοπή ζώου 5 χρόνια φυλάκιση, ποινή για τροχαίο δυστύχημα 4 χρόνια φυλακιση

Ένα παράδειγμα του παράλογου νομικού συστήματος που υπάρχει είναι η νομοθεσία στο άρθρο 265 του συντάγματος, η οποία κάνει αναφορά για κλοπή ζώου, όπου η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται είναι μέχρι πέντε χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία τροποποίηση σε αυτή την νομοθεσία.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το παράλογο του ποινικού κώδικα που η κλοπή ζώου την δεκαετία του 1960 θεωρείτο το μεταφορικό μέσο της εποχής καθώς και η περιουσία της οικογένειας».

Με λίγα λόγια αν κάποιος αφαιρέσει τη ζωή συνανθρώπου του στον δρόμο η ποινή φυλάκισης του θα είναι τέσσερα χρόνια ενώ στην περίπτωση που κλέψει κάποιος ένα ζώο η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι πέντε χρόνια.

Τα κριτήρια των προσωποκρατήσεων

Αναφερόμενος για τα κριτήρια που ορίζονται οι προσωποκρατήσεις ο Βασίλης Μπίσσας ανέφερε πως υπάρχουν τέσσερα κριτήρια.

• Η ύπαρξη μαρτυρίας για διάπραξη αδικήματος

• Να υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος που είναι ενώπιον δικαστήριού συνδέεται εύλογα με το διαπραχθέν αδίκημα.

• Οι ανακριτές της Αστυνομίας να μην έχουν περατωθεί και

• Να είναι αναγκαία η κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων

Πιο αναλυτικά, η Αστυνομία μαζί με το δικαστήριο κρίνουν ανάλογα με την υπόθεση πόσες μέρες θα χρειαστούν για να διερευνήσουν μια υπόθεση.

Σε περίπτωση που η αστυνομία δεν βρει στοιχεία εναντίον του υπόπτου στο περιθώριο του διατάγματος προσωποκράτησης αναγκάζεται να αφήσει τον ύποπτο ελεύθερο.

Γιατί καταλήγουν στη φυλακή οι μικροοφειλέτες;

Για το θέμα των μικροοφειλετών που καθημερινά καταλήγουν στη φυλακή, ο κ. Μπίσσας ανέφερε πως συνήθως οι υποθέσεις αυτές αφορούν οφειλές προς το κράτος.

«Όταν εκδίδεται ένταλμα η μία απόφαση του δικαστηρίου ειδικά σε ποινικές υποθέσεις και δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να πληρώσει, τότε εκδίδεται ένταλμα σύλληψης».

Πρόσθεσε, πως ο Γενικός Εισαγγελέας προσπαθεί να βοηθήσει αυτές τις περιπτώσεις δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς τους μικροοφειλέτες να πληρώνουν με δόσεις αυτά τα ποσά.

«Το δικαστήριο είναι κοντά στους μικροοφειλέτες προσπαθώντας σε πολλές περιπτώσεις να επιβάλει ποινές με αναστολή για κάποια χρονική περίοδο για να δώσει την ευκαιρία στον κατηγορούμενο –εναγόμενο να καταβάλει το χρέος του είτε στην κοινωνία είτε στον αντίδικο του».

Follow @JoSavva

Keywords
Τυχαία Θέματα