Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ξεκινά η συζήτηση του πέμπτου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότηταΣε πολύωρες συνεδρίες σήμερα και αύριο ο ΔΗΣΥ, προκειμένου να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές, με στόχο τη διασφάλιση ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας από τα κόμματαΞεκινά σήμερα, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Οικονομικών και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας η συζήτηση του πέμπτου και σημαντικότερου νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Η παρουσίαση που αναμένεται να γίνει σήμερα επί των βασικότερων στόχων και επιδιώξεων

του νομοσχεδίου, οι εξηγήσεις που θα δοθούν επί των ανησυχιών των κομμάτων, ίσως αποσαφηνίσουν πλήρως την πορεία για έγκριση ή μη του πλαισίου από τη Βουλή. Επίσης, σήμερα θα ξεκαθαριστεί και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για ολοκλήρωση της μελέτης και συζήτησης ολόκληρου του πλαισίου αφερεγγυότητας, που θα κρίνουν και το κατά πόσο θα προωθηθεί νέα αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, είτε στην ολότητά του είτε στο κομμάτι που αφορά την πρώτη κατοικία.Στο μικροσκόπιο του ΔΗΣΥΠάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σήμερα και αύριο ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα «γονατίσει» επί του πλαισίου αφερεγγυότητας, ούτως ώστε να μελετήσει τις πρόνοιές του και εκεί και όπου απαιτούνται αλλαγές να τις προωθήσει. Στόχος, όπως πληροφορούμαστε, να απαντήσει στις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υπερψήφιση του πλαισίου από το Κοινοβούλιο και να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ Κύπρου και διεθνών δανειστών της. Πέραν τούτου, στόχος του ΔΗΣΥ είναι να καθησυχάσει και εσωκομματικές αντιδράσεις γύρω από το πέμπτο νομοσχέδιο, ούτως ώστε να μη βγει προς τα έξω η διάσταση απόψεων που υπάρχει στο κόμμα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των εγγυητών.

Πάντως, χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του στο «Πρωτοσέλιδο» αλλά και στη «Σ», διεμήνυσε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κανέναν, υποδεικνύοντας πως απαιτούνται σημαντικές αλλαγές επί σειρά ζητημάτων που αφορούν το πέμπτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και δη τον χειρισμό των εγγυητών. Σε σχέση με τα ζητήματα στα οποία διαφωνεί, ο κ. Θεμιστοκλέους δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέροντας πως θα τις αναλύσει κατά τη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο κόμματος. Υπέδειξε, ωστόσο, πως «ναι μεν πρέπει οι τράπεζες να εξασφαλίσουν το λαβείν τους, συν ένα λελογισμένο τόκο και όχι όλες εκείνες τις υπερχρεώσεις, παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες που επέβαλαν. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να δούμε και να μελετήσουμε, ούτως ώστε να προστατέψουμε όσο περισσότερο γίνεται τον κόσμο», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους κατά τη συνομιλία μας που είχαμε μαζί του.Ανοικτός σε αλλαγές ο ΧάρηςΤην ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εκφράζει την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί η πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο «για να ολοκληρώσουμε με ταχύ τρόπο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να φύγει αυτή η εμπλοκή, αυτό το πρόβλημα, για να μπορέσουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες που είναι μπροστά μας». Επεσήμανε δε, ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει τη Βουλή και θα εξεταστούν και οι οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές επί των νομοθετημάτων. Σε υπόδειξη ότι κόμματα θέτουν ένσταση σε ό,τι αφορά πρόνοια του νομοθετήματος που προβλέπει ότι οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες δεν θα καλύπτονται, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μία προοπτική βιωσιμότητας μέσα από μίαν αξιόπιστη αναδιάρθρωση.

«Σε αυτήν την περίπτωση», είπε, «δεν είναι η τράπεζα που θα καταρτίσει την αναδιάρθρωση, αλλά ένας ανεξάρτητος επαγγελματίας. Πρέπει να προκύπτει η ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί. Σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε για πτώχευση και δεν είναι καινούργια ρύθμιση». Σημείωσε ότι κι αυτή η νομοθεσία έχει εκσυγχρονισθεί και είναι ενώπιον της Βουλής με συγκεκριμένο τρόπο. Και σε αυτό το ζήτημα, είπε, γίνεται πάντα προσπάθεια προστασίας της κύριας κατοικίας. Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε, ακόμη, το ενδεχόμενο το κράτος απαλλαγμένο από την Τρόικα, να επανεξετάσει σε ένα ή δύο χρόνια την εν λόγω νομοθεσία, για να γίνουν αναγκαίες τροποποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα