Τοποθέτηση Αρχηγού Κατασκοπείας Φιλανδίας για Ρωσία /ΝΑΤΟ & Τουρκία/PKK

Ο επικεφαλής της φινλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ρωσικά αντίποινα μετά την αίτησή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς προσπάθησε να ξεμπλοκάρει την προσπάθεια καθησυχάζοντας την Τουρκία για την τρομοκρατία.

Ο Antti Pelttari, επικεφαλής της Supo, υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Φινλανδίας, είπε στους Financial Times (05/06/22) ότι το Ελσίνκι παρέμενε «σε επαγρύπνηση» σχετικά με το

ενδεχόμενο ρωσικής ενόχλησης, αλλά ότι οι πόροι του ανατολικού γείτονά του ήταν δεμένοι στον πόλεμο στην Ουκρανία .

«Ήταν μάλλον ήσυχη αντίδραση και ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», είπε σε μια σπάνια συνέντευξη. «Είναι θετικό ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Αλλά είναι επίσης θετικό το ότι ήμασταν προετοιμασμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε την κοινωνία». 

Η Φινλανδία προετοιμάστηκε για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησής της σχετικά με το αν θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ και κατά τους μήνες πριν γίνει επίσημο μέλος.

Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδεχθεί την απόφασή τους να εισέλθουν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, αλλά πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί ευελπιστεί στο να επηρεάσει αποφάσεις όπως το εάν ξένα στρατεύματα ή πυρηνικά όπλα θα έχουν βάση στη σκανδιναβική χώρα. Ο Pelttari είπε: «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόλις η Φινλανδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τι είδους μέλος θα είναι».

Διαβάστε επίσης: Φαχρετίν Αλτούν: Αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα τρομοκρατίας για Τουρκία

Η Φινλανδία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον ούτε για ξένα στρατεύματα ούτε για πυρηνικά όπλα, αλλά δεν τα απέκλεισε — σε αντίθεση με την υποψήφια Σουηδία.

Ο Φινλανδός αρχηγός κατασκοπείας πρόσθεσε ότι η σκανδιναβική χώρα, κάποτε γνωστή για την επιφυλακτική επικοινωνιακή στρατηγική της έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, είχε γίνει πιο πλέον πιο ξεκάθαρη όταν μιλάει για τον ανατολικό γείτονά της.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö  είπε τον περασμένο μήνα ότι το μήνυμά του στη Ρωσία θα ήταν: «Εσύ το προκάλεσες αυτό. Κοιτάξτε τον καθρέφτη."

Ο Pelttari πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει καμία σημαντική αλλαγή - αυτός είναι ο φινλανδικός τρόπος, να είμαστε προετοιμασμένοι και να φροντίζουμε για την ασφάλειά μας. Είμαστε σταθεροί αλλά όχι πολύ θορυβώδεις».

Το εναπομείναν εμπόδιο στις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η αντίθεση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι η Φινλανδία έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για τορμοκράτες, εννοώντας μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Φινλανδία εξαπολύει τώρα μια επίθεση γοητείας στην Άγκυρα, η με τον ΥΠΕΞ της χώρας να εξηγεί πώς η Φινλανδία θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να βελτιώσει τις συνθήκες για τις πωλήσεις όπλων.

Ο Pelttari προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει την Τουρκία ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να λάβει στα σοβαρά την τρομοκρατική απειλή που θέτει το PKK.

«Παρακολουθούμε τις δραστηριότητες του PKK εδώ και πολλά χρόνια», είπε. «Στη φετινή επετηρίδα [των φινλανδικών δραστηριοτήτων πληροφοριών] μιλάμε για τις δραστηριότητες χρηματοδότησης και συγκέντρωσης κεφαλαίων του PKK. Το παίρνουμε στα σοβαρά. Είναι ξεκάθαρα τρομοκρατική οργάνωση. Παίρνουμε την τρομοκρατία στα σοβαρά».

Ωστόσο, απέρριψε τον ισχυρισμό για «καταφύγιο» τρομοκρατών. «Δεν είμαστε ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Λειτουργούμε σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες μας και ακολουθούμε την καταχώριση της ΕΕ σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Pelttari σημείωσε ότι ο πόλεμος στη Συρία σήμαινε ότι η Φινλανδία επηρεάστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία για πρώτη φορά. Ογδόντα άτομα από τη σκανδιναβική χώρα πήγαν να πολεμήσουν για το Isis. Ο Supo έστειλε έναν αξιωματικό-σύνδεσμο στην πρεσβεία της Φινλανδίας στην Άγκυρα για αρκετά χρόνια για να αντιμετωπίσει ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Ο Pelttari είπε ότι η Φινλανδία συνεργάστηκε «πολύ αποτελεσματικά» με την Τουρκία και άλλους για την τρομοκρατία, αλλά δεν μπορούσε να δώσει δημόσιες λεπτομέρειες. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη διεθνή τρομοκρατία. Το καταδικάζουμε και είμαστε πάροχος ασφάλειας σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τοποθέτηση Αρχηγού Κατασκοπείας Φιλανδίας, Ρωσία ΝΑΤΟ, ΤουρκίαPKK,topothetisi archigou kataskopeias filandias, rosia nato, tourkiaPKK