Τον Αλλάχ επικαλείται ο Ερντογάν για σωτηρία της τουρκικής λίρας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια λύση στην πρόσφατη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ και ενώ οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής. Το δολάριο βρέθηκε νωρίτερα να σημειώνει άλμα 13,5%, οδηγώντας τη λίρα σε νέο χαμηλό στο 6,3005, με το τουρκικό νόμισμα να περιορίζει στη συνέχεια τις απώλειές του στο 5,87. Από την αρχή

του έτους η λίρα χάνει πάνω από 33% έναντι του δολαρίου.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η πτώση κλιμακώνεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα σχετικά με την έκθεση ορισμένων από τους μεγαλύτερους δανειστές του νομίσματος στην Τουρκία - κυρίως της BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Σχετικά με την κατάρρευση του νομίσματος, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής, ξεκίνησε τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει προσεκτικότερα τους δεσμούς των Ευρωπαίων δανειστών με τη χώρα.

Aν και οι ειδικοί δεν θεωρούν ακόμη την κατάσταση κρίσιμη, ωστόσο, όπως σημειώνουν, η BBVA της Ισπανίας, η ιταλική UniCredit και η BNP Paribas της Γαλλίας - που έχουν όλες σημαντικές δραστηριότητες στην Τουρκία - είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας στους υποστηρικτές του την Πέμπτη το βράδυ στη πόλη Guneysu κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, είπε ότι δεν πρέπει να δίνουν σημασία στις «διάφορες εκστρατείες» που έχουν ξεκινήσει ενάντια στην Τουρκία. «Αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας, τη δικαιοσύνη μας και τον Θεό μας (Αλλάχ)», είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το «νέο οικονομικό μοντέλο», περιγράφοντας τα μέτρα για τη μείωση του χρέους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το μεγάλο κενό τρεχουσών συναλλαγών.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η διαφορά της λίρας έναντι του δολαρίου έχει, επίσης, εκθέσει τις τοπικές τράπεζες λόγω της κλίμακας δανεισμού σε ξένο νόμισμα στην Τουρκία. Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου «θα μπορούσε να διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών».

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο τραπεζικός τομέας προστατεύεται από την ισχυρή κεφαλαιακή του διάρθρωση και τους ισολογισμούς: «Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες και τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικοί φορείς μας δεν βλέπουν πρόβλημα τους συναλλαγματικούς κινδύνους ή τους κινδύνους ρευστότητας», αναφέρει.

Το ποσοστό του ισολογισμού του τουρκικού τομέα που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει χαμηλό στο 3%. Ωστόσο, ο οργανισμός αξιολόγησης Moody's δήλωσε πρόσφατα ότι με τη συνεχιζόμενη αύξηση των οικονομικών πιέσεων αναμένεται να αυξηθεί το χρέος.

Υποχωρεί το ευρώ μετά από δημοσίευμα ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Απότομη πτώση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί, ύστερα από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει το δίκτυο CNBC.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,146 δολάριο νωρίτερα σήμερα. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

Η υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να πλήξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι Τούρκοι πολίτες ίσως να μην είναι προετοιμασμένοι να στηρίξουν την υποτίμηση της λίρας και θα αρχίσουν να αθετούν τις πληρωμές δανείων σε ξένο νόμισμα. Αυτά τα δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στον τουρκικό τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι Τούρκοι δανειολήπτες οφείλουν 83,3 δισεκ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισεκ. δολάρια σε γαλλικές τράπεζες και 17 δισεκ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, το πενταετές τουρκικό CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) αυξήθηκε στις 379 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2009.

«Φυσικά, μια κανονικών διαστάσεων τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν μεγάλη πιστωτική έκθεση στην Τουρκία ή κατέχουν τουρκικές τράπεζες. Αλλά, συνολικά, η έκθεση του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης φαίνεται πολύ μικρή για να προκαλέσει μια σημαντική κρίση», ανέφερε οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg σε σημείωμα προς τους πελάτες σήμερα το πρωί.

«Αλλά, ακόμα κι αν κάνουμε λάθος και μια πιθανή κατάρρευση του τουρκικού τραπεζικού κλάδου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης, οι εποπτικές αρχές της περιοχής έχουν επαρκή εργαλεία στη διάθεσή τους για να περιορίσουν τη ζημιά. Φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο ο αντίκτυπος από την Τουρκία να προκαλέσει πιστωτική κρίση σε οποιοδήποτε μέρος της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο ίδιος.

πηγή: CNBC

Keywords
Τυχαία Θέματα