Το Υπ. Γεωργίας για σχέδια στήριξης εγκλωβισμένων

Τα σχέδια στήριξης εγκλωβισμένων, οι οποίοι ασχολούνται με τους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της αγροβιοτεχνίας, τα οποία ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο εξηγεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη το `Σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, λόγω ειδικών δυσκολιών κατά την άσκηση της γεωργικής τους απασχόλησης`».

Το σχέδιο, επεξηγείται, «το οποίο εφαρμόζεται από το 1996, έχει μέγιστο προϋπολογισμό τα €700.000 και αποσκοπεί στην απάβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όσοι εγκλωβισμένοι ασκούν γεωργική δραστηριότητα στις κατεχόμενες περιοχές».

Πέραν του πιο πάνω σχεδίου στήριξης, προστίθεται, «ο Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε και ένα καινούργιο σχέδιο ενισχύσεων για τους εγκλωβισμένους αγρότες μας με την επωνυμία `Σχέδιο παροχής ειδικής ενίσχυσης σε εγκλωβισμένους νέους γεωργούς και οικονομικής βοήθειας σε εγκλωβισμένους αλιείς και αγροβιοτέχνες, λόγω ειδικών δυσκολιών κατά την άσκηση των σχετικών τους δραστηριοτήτων`».

Ο Υπουργός, συμπληρώνεται, «ζήτησε και έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση του νέου Σχεδίου το οποίο έχει ετήσιο προϋπολογισμό €250.000».

Στόχος του Σχεδίου είναι η παροχή κινήτρων σε εγκλωβισμένους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής για ενδυνάμωση των εργασιών τους και βελτίωση των υποδομών τους.

Δικαιούχοι στήριξης μέσω του νέου σχεδίου είναι «εγκλωβισμένοι γεωργοί με ηλικία μέχρι και 45 έτη και κατέχουν τουλάχιστον 100 σκάλες καλλιεργούμενης έκτασης και τουλάχιστον 50 παραγωγικά ζώα, αιγοπρόβατα ή/και αγελάδες, ή κατέχουν τουλάχιστον 250 κυψέλες».

Στην πρώτη περίπτωση, διευκρινίζεται, «η ενίσχυση ανέρχεται στα €5.000 ενώ στη δεύτερη περίπτωση (μελισσοκομία) στα €2.500».

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση «εγκλωβισμένοι επαγγελματίες αλιείς με ιδιόκτητη βάρκα μήκους 4-12 μέτρων και αλιευτικά δίκτυα».

«Η ενίσχυση ανέρχεται κατ’ αποκοπή στα €2.000 για τους δικαιούχους που κατά το ημερολογιακό έτος της αίτησής τους είχαν ηλικία μέχρι 45 έτη, και στα €1.000 στους υπόλοιπους», προστίθεται.

Αφορά επίσης εγκλωβισμένους «οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους μικρή αγροτική βιοτεχνία για παρασκευή π.χ. μαρμελάδας, γλυκού, γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λπ. Η ενίσχυση ανέρχεται κατ’ αποκοπή στα €2.000 ανά δικαιούχα βιοτεχνία».

Η εφαρμογή του Σχεδίου θα υλοποιηθεί από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα