Το Υπ. Δικαιοσύνης απαντά στις επικρίσεις για τους περί Φυλακών Κανονισμούς

Σε σχέση με την σημερινή συνεδρία της Kοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά την οποία επανεκκίνησε η συζήτηση που εκκρεμούσε από το 2019 για την νέα Περί Φυλακών νομοθεσία και τους νέους περί φυλακών Κανονισμούς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σημειώνει τα ακόλουθα: 

1. Το υπό συζήτηση νέο νομοθετικό

και κανονιστικό πλαίσιο των Φυλακών κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση τον Μάιο του 2019, μετά από την διενέργεια του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο και έκτοτε εκκρεμεί.

2. Η συζήτηση της εν λόγω Νομοθεσίας και των σχετικών Κανονισμών αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης του σωφρονιστικού ρόλου του Τμήματος Φυλακών. Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε πρόσφατες συναντήσεις με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τόνισε κατ’ επανάληψη την ανάγκη για άμεση επανέναρξη της συζήτησης από το νομοθετικό σώμα και προώθησε σχετικό αίτημα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Η ανταπόκριση της Επιτροπής στο αίτημα της Υπουργού ήταν άμεση και για αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

3. Διευκρινίζεται ότι το ολοκληρωμένο αναθεωρημένο πλαίσιο που αντικαθιστά συνολικά τον υφιστάμενο περί φυλακών νόμο και τους αντίστοιχους κανονισμούς είναι ήδη κατατεθειμένο εδώ και καιρό. 

4. Μοναδική πρόσφατη προσθήκη στο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί η πρόταση από την νέα κυβέρνηση για αντικατάσταση του θεσμού του Συμβουλίου των Φυλακών, με το νέο θεσμό του Παρατηρητηρίου των Φυλακών. To Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως βρίσκεται σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία για την ενσωμάτωση του νέου αυτού θεσμού στο ρυθμιστικό πλαίσιο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ενώ η πρόταση έχει τεθεί υπόψη της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ο αρμόδιος εθνικός μηχανισμός πρόληψης των βασανιστηρίων.

5. Πρόκειται για θεσμό με ανανεωμένη σύνθεση που θα στελεχώνεται από επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρίες στους σωφρονιστικούς θεσμούς και με αποφασιστικές αρμοδιότητες ελέγχου των φυλακών, διασφάλισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων και τήρησης των όρων ευταξίας και ευρυθμίας όσον αφορά την λειτουργία των φυλακών. Ο θεσμός αυτός είναι πλήρως εναρμονισμένος με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούσε την Κυπριακή Δημοκρατία (7/4/2010) αλλά και με συστάσεις της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. (CPT)

6. Όπως έχει ενημερωθεί σχετικά η Επιτροπή, η εν λόγω προσθήκη θα κατατεθεί και αυτή εντός των επόμενων 10 ημερών.

Οι επιμέρους ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με τον νέο θεσμό του παρατηρητηρίου φυλακών ουδόλως εμποδίζουν την συζήτηση του συνολικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Διαβάστε επίσης: Δυσαρέσκεια στην Επ. Νομικών για τις Φυλακές - Δεν παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα