Ανόλικ: Ξέρουμε τους φίλους μας στην περιοχή, η Τουρκία δεν είναι σε αυτούς

Απαντήσεις στα καυτά ζητήματα που αφορούν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας έδωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Λευκωσία σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ.

Ο Ισραηλινός στρατός ελέγχει την κατάσταση επί του εδάφους δυτικά της πόλης της Γάζας, και επιχειρεί πλέον με μεγάλη ένταση και στον Νότο στην πόλη

Χάν Γίουνις.            

Στόχος του Ισραήλ σύμφωνα με τον Όρεν Ανόλικ είναι η ανατροπή της Χαμάς από κυρίαρχη δύναμη στην Λωρίδα της Γάζας, η επιστροφή όλων των ομήρων και η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους Ισραηλινούς που διέμεναν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας.   

«Θα θέλαμε να δούμε την Λωρίδα της Γάζας απελευθερωμένη από τη Χαμάς. Πρέπει να ελευθερώσουμε την Γάζα», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι, «θέλουμε να δούμε μια αποστρατικοποιημένη Γάζα και όχι μία Γάζα που θα έχει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους τοποθετημένους σε Τζαμιά, σχολεία και νοσοκομεία στραμμένους προς το Ισραήλ». 

Στο ερώτημα πως το Ισραήλ αντιμετωπίζει την εξωτερική πίεση λόγω του θανάτου αμάχων Παλαιστινίων, ο Πρέσβης υπεραμύνθηκε των επιλογών του στρατού και έριξε την ευθύνη στην Χαμάς.

«Το δάχτυλο πρέπει να στρέφεται προς την Χαμάς. Η Χαμάς είναι αυτή που πολεμά ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό.  Χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα. Αυτός είναι ένας πολύ δύσκολος πόλεμος να διεξαχθεί. Και γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις ελαχιστοποιήσουμε υπό την έννοια ότι προειδοποιούμε τους πληθυσμούς για να φύγουν από τις πιο επικίνδυνες περιοχές», τόνισε. 

Στο περίπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό που αναδύεται, το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι φιλική χώρα ωστόσο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να γκρεμίσει κάθε γέφυρα.

Ο κ. Ανόλικ είπε «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα όριο στο τι μπορούμε να κάνουμε με την Τουρκία. Δεν είμαστε μπερδεμένοι για την κατάσταση, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι φίλοι μας στην περιοχή.  Η Κύπρος είναι φίλη, η Ελλάδα είναι φίλη, δεν μπορώ να πω ότι η Τουρκία είναι φίλη.  Δεν είναι φίλη.  Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση δεν έχουμε κανένα συμφέρον από το να αποκτήσουμε κι άλλους εχθρούς». 

Ο Πρέσβης παρέπεμψε επίσης στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι σχέσεις τους με την Τουρκία

Δείτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα