Το Σπίτι της Συνεργασίας λαμβάνει επιχορήγηση 98,000€ από το ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Επιχορήγηση 98,000€ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας έλαβε το Σπίτι της Συνεργασίας που στοχεύει την ανάκαμψη και βιωσιμότητα του Σπιτιού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ανακοίνωση του Σπιτιού της Συνεργασίας αναφέρει ότι αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στην παρουσία του Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο,

κ. Hagelberg, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι δικοινοτικές επαφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε αυτό το νησί και συμβάλουν σε μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία».

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρόσθεσε, χρειάζεται να συμβάλουμε σε ένα θετικό κλίμα για δικοινοτικές επαφές. "Το Σπίτι Συνεργασίας έχει ένα καταλυτικό και μοναδικό ρόλο στη διατήρηση και τη διευκόλυνση των επαφών σε ολόκληρο το νησί, καθώς και στη διευκόλυνση των προσπαθειών της κοινωνίας των πολιτών για την οικοδόμηση της ειρήνης. Αυτή η ικανότητα πρέπει να υποστηρίζεται, να διατηρείται και να προστατεύεται".

Η Διευθύντρια του Σπιτιού της Συνεργασίας, Λευκή Λάμπρου, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο λέγοντας ότι «το Σπίτι της Συνεργασίας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα που θα ενώνει διαχωρισμένες κοινότητες, μνήμες και οράματα, και θα υποβοηθά έμπρακτα το διάλογο, τη συνεργασία και την οικοδόμηση της κοινότητας.

Στη διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε ότι πρώτη φορά μετά το 2003, τα σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων έκλεισαν σταδιακά, με πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα και το έργο του Σπιτιού της Συνεργασίας, ως ένας οργανισμός που βρίσκεται στην πράσινη γραμμή και εργάζεται μεταξύ των κοινοτήτων με μια διακοινοτική ομάδα, έχει πληγεί από αυτά τα μέτρα, καθώς αναγκάστηκε να παραμείνει κλειστό για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η ομάδα του Σπιτιού της Συνεργασίας, μετέφερε τις δραστηριότητές της διαδικτυακά, για να συνεχίσει να εργάζεται προς την εξεύρεση καινοτόμων προγραμμάτων που θα φέρουν ανθρώπους κοντά, υπό αυτές τις νέες συνθήκες, όπως αναφέρθηκε και η  επιχορήγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, θα επιτρέψει στην ομάδα του Σπιτιού να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν το στόχο.

Η Σουηδία έχει ανέκαθεν προσφέρει τη θερμή της στήριξη στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης στην Κύπρο σε διάφορα επίπεδα, από τις κοινοτικές προσπάθειες έως την πολιτική διαμεσολάβηση, με καλύτερο παράδειγμα το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTYCPP), που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας και στεγάζεται στο κτίριο του Σπιτιού της Συνεργασίας, αλλά και με τη συνεχή υποστήριξή της σε διακοινοτικά έργα και πρωτοβουλίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα