Διέτης: Οι διαφορές των εμβολίων Moderna και Pfizer (ΒΙΝΤΕΟ)

Δικαιολογημένα τα χαμόγελα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Moderna για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανέφερε μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο  επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Νικόλας Διέτης.

«Το να έχουμε δύο εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας, που έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα είναι κάτι πρωτάκουστο, τουλάχιστον για εμβόλια καινούργιας τεχνολογίας. Όλοι ήμασταν λίγο συγκρατημένοι.

Παρόλα αυτά μας διέψευσαν τα αποτελέσματά τους», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο κοντά είμαστε στη μαζική παραγωγή εμβολίων, ο δρ Διέτης ανέφερε πως «από όσο μας έχουν ενημερώσει και οι δύο εταιρείες έχουν φτιάξει αρκετή ποσότητα εμβολίων και προτίθενται μέχρι τέλος του 2020 να έχουν κάποια εκατομμύρια εμβολίων, τα οποία για αρχή θα πάνε όλα στην αμερικανική αγορά, όπως έχει συμφωνηθεί».

Πρόσθεσε πως, «το μόνο πράγμα που απομένει είναι οι εγκρίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν γρήγορα αλλά και το θέμα της διανομής τους στην Ευρώπη και σε ποια ποσότητα θα έρχονται. Από όσον γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει τα εμβόλια καθαρά με πληθυσμιακά κριτήρια άρα σημαίνει ότι θα γνωρίζουμε από τώρα πότε θα τα παραλάβουμε και θα πρέπει να οργανωθούμε κατάλληλα».

Διαβάστε επίσης: Reuters: Πόσο θα κοστίσει το εμβόλιο της Moderna για την ΕΕ

Οι διαφορές Moderna-Pfizer

Όσον αφορά τις διαφορές που έχουν τα δύο εμβόλια(Moderna-Pfizer), ο δρ Διέτης είπε πως «μία από τις τρεις διαφορές του εμβολίου της Moderna και το εμβόλιο Pfizer είναι ότι χρειάζεται λιγότερο μικρότερες θερμοκρασίες για να διατηρηθεί. Δηλαδή το Moderna για εξάμηνη αποθήκευση θέλει θερμοκρασίες -20, και για 10 ημέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο 8 βαθμών Κελσίου».

«Η Pfizer έχει κάνει αναφορά για το σχετικό πρόβλημα και έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει η ίδια στην μεταφορά του εμβολίου στις χώρες με ξηρό πάγο και σε ειδικά κουτιά. Αφού το παραλάβει η κάθε χώρα θα πρέπει να υπάρχει δικό της πλάνο», ανέφερε.

Σημείωσε πως,«το μικρό μειονέκτημα του Moderna είναι ότι οι μέρες μεταξύ των δύο δόσεων είναι 28 ενώ της Pfizer είναι 21 ημέρες».

Τέλος ο δρ Διέτης ανέφερε πως κατά τη δική του εκτίμηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα δύο εμβόλια με έξυπνη στρατηγική.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Πώς έγινε η στροφή 180 μοιρών – «Ακυρώστε τα όλα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπιλ Γκέιτς:Αρνητές μάσκας ως «γυμνιστές»-Η διαφορά COVID19 με γρίπη (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα