Το σενάριο αποφυγής εκλογών από Ερντογάν με προβοκάτσια κατά Ελλήνων (VID)

Για τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε  στο Ράδιο Πρώτο ο καθηγητής Δημήτρης Σταθακόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις του Τούρκου Προέδρου ενόψει των εκλογών του 2023.

Αρχικά ανέφερε ότι για να μπει ένα κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει ποσοστό 10%. «Από τις μετρήσεις φαίνεται ότι το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί δεν πιάνει αυτό το ποσοστό και είναι περίπου κάτω από το 7%». Συμπλήρωσε ότι το Απρίλιο του 2022 ψηφίστηκε νόμος για μείωση του ποσοστού στο 7% αλλά δεν μπορεί να

εφαρμοστεί αυτός ο νόμος πριν τον Απρίλιο του 2023. «Αν γίνουν πρόωρες εκλογές δεν θα πιάσει αυτό το ποσοστό ο Μπαχτσελί και δεν θα μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν. Τους συμφέρει να διατηρούν την ένταση για να δείχνουν τη χρησιμότητα τους», είπε.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν προς Ελλάδα: «Δεν θα σας σώσουν τα όπλα από ΗΠΑ-Ευρώπη»

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί αν βρει έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής αλλά για να μην κάψουν το όνομα δεν το προβάλουν. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει νομικά κολλήματα έτσι ώστε να μην βρει απέναντι του κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος. Χρησιμοποιεί το άρθρο 119 του νόμου όπου λέει ότι ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το τουρκικό έθνος. Έτσι οποιοσδήποτε προσβάλει τον Τούρκο Πρόεδρο, αυτομάτως προσβάλει το τουρκικό έθνος». Διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε προσβολή τέτοιου είδους θα μπορούσε να καταστήσει κάποιον ανθυποψήφιο του ποινικά υπόλογο και ενδεχομένως να χάσει και το δικαίωμα υποψηφιότητας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το ίδιο το άρθρο 119 λέει ότι σε περίπτωση όπου η χώρα έχει θέματα εκτάκτου ανάγκης όπως η οικονομία, η πανδημία, εμπλακεί σε πόλεμο ή δεχθεί επίθεση τότε μπορεί να παραταθεί η θητεία της εθνοσυνέλευσης για 6 μήνες και μετά για άλλους 4 και για όσο διαρκέσει αυτή η ένταση. «Οποιαδήποτε παράταση ή προεδρικά διατάγματα εκδοθούν μπορούν να έρθουν εκ των υστέρων για έγκριση στην εθνοσυνέλευση». Συμπλήρωσε ότι είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να δημιουργεί προβοκατόρικη επίθεση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. «Για παράδειγμα μπορεί να ρίξει από μόνος του ένα Bayraktar και να πει ότι ήταν επίθεση από την Ελλάδα. Έτσι θα δημιουργήσει ένταση και θα προχωρήσει στην παράταση».

Διαβάστε ακόμη: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ακάρ με στρατιωτική ηγεσία εν μέσω κρίσης με την Ελλάδα

Διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει ότι αυτό το σενάριο θα βγει στον Ερντογάν. «Είναι ειδικοί στα προβοκάτσια, το έκαναν και στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Σταθακόπουλος ανέφερε ότι ο Ερντογάν στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας θα ήθελε να είναι Πρόεδρος. Πάντως ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να κυβερνά ο Ερντογάν παρά οι Κεμαλιστές «Οι νεότουρκοι έκαναν γενοκτονίες, έφτιαξαν τον κατάλογο όπου διεκδικούν πάνω από 150 ελληνικά νησιά, γκρίζαραν πρώτοι περιοχές και άφησαν μια παρακαταθήκη στον Ερντογάν και περίμεναν ότι θα την υλοποιήσει». Συμπλήρωσε ότι αν ο Ερντογάν κάνει αυτά που του λένε τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα. «Αν δεν τα κάνει θα τον θεωρήσουν δειλό και ότι δεν είναι ικανός να κυβερνήσει τους νεότουρκους».

Τέλος, ανέφερε ότι τα σενάρια είναι αρκετά και ο Ερντογάν προσπαθεί να τα μεθοδεύσει. «Δεν ξέρουμε αν θα του βγούνε αλλά θα έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αν έπρεπε να διαλέξω τότε θα προτιμούσα τον Ερντογάν επειδή τον ξέρω και επειδή μαζί του κατάλαβε ο Ελληνισμός τι σημαίνει Τουρκία».

Ακούστε το απόσπασμα στο 52:58

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης και ο υποναύαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής     

Keywords
Τυχαία Θέματα