Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού κατηγόρησε ρητά τον αντίπαλό του για απάτη

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Μάγκνους Κάρλσεν δημοσίευσε χθες Δευτέρα μια δήλωση επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες του για εξαπάτηση από τον αντίπαλο και συναδέλφό του γκρανμάστερ Χανς Νίμαν.

Η δήλωση, η οποία έγινε μέσω ανάρτησης στο Twitter , ακολουθεί την πρόσφατη αποχώρηση του Κάρλσεν από το Sinquefield Cup του 2022 στο Saint Louis μετά την ήττα του στον τρίτο γύρο από τον Νίμαν και την αποχώρησή του από τον Αμερικανό αφού έκανε μόνο μία κίνηση κατά τη διάρκεια του Julius Baer Generation

Cup στις 20 Σεπτεμβρίου.

My statement regarding the last few weeks. pic.twitter.com/KY34DbcjLo

— Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) September 26, 2022

Ο Κάρσλεν δεν είχε προηγουμένως διατυπώσει ρητώς ισχυρισμούς για εξαπάτηση κατά του Niemann, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Στη δήλωση ο Κάρλσεν είπε: «Όταν ο Νίμαν προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή στο Sinquefield Cup του 2022, σκέφτηκα έντονα να αποσυρθώ πριν από το γεγονός. Τελικά επέλεξα να παίξω.

«Πιστεύω ότι ο Νίμαν έχει απατήσει περισσότερο -και πιο πρόσφατα- από όσο έχει παραδεχτεί δημόσια. Η πρόοδός του πάνω από το ταμπλό ήταν ασυνήθιστη και σε όλο το παιχνίδι μας στο Sinquefield Cup είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν τεταμένος ή ακόμη και πλήρως συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σε κρίσιμες θέσεις, ενώ με υπερτερούσε ως μαύρος με έναν τρόπο που νομίζω ότι μόνο λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν.

«Αυτό το παιχνίδι συνέβαλε στην αλλαγή της οπτικής μου».

Σύμφωνα με το CNN, ο Κάρσλεν  είπε ότι πιστεύει ότι «η εξαπάτηση στο σκάκι είναι μια μεγάλη υπόθεση και μια υπαρξιακή απειλή για το παιχνίδι» και πιστεύει ότι «οι διοργανωτές σκακιού και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ιερότητα του παιχνιδιού που αγαπάμε θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας και των μεθόδων ανίχνευσης απάτης στο σκάκι».

Πάνω από το ταμπλό το σκάκι παίζεται πρόσωπο με πρόσωπο, αντί διαδικτυακά. Ο Κάρλσεν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ο Νίμαν μπορεί να απάτησε.

Ο Κάρλσεν συνέχισε σημειώνοντας ότι δεν έχει σκοπό να παίξει εναντίον οποιουδήποτε που έχει απατήσει επανειλημμένα στο παρελθόν επειδή «δεν ξέρει τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον», προτού εξηγήσει γιατί δεν έχει μιλήσει δημόσια μέχρι τώρα.

«Αυτή τη στιγμή είμαι περιορισμένος στο τι μπορώ να πω χωρίς ρητή άδεια από τον Νίμαν να μιλήσω ανοιχτά», είπε ο 31χρονος Νορβηγός.

«Μέχρι στιγμής μπόρεσα να μιλήσω μόνο με τις πράξεις μου και αυτές οι ενέργειες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω σκάκι με τον Νίμαν. Ελπίζω να βγει η αλήθεια για αυτό το θέμα, όποια κι αν είναι αυτή».

Η δήλωση του Καρλσεν είναι η τελευταία ανατροπή σε ένα έπος που έχει καταβροχθίσει τον κόσμο του σκακιού μετά την ήττα του από τον Νίμαν και την επακόλουθη απόσυρση από το Sinquefield Cup.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) επέπληξε τον Κάρσλεν σε μια δήλωση για την παραίτησή του από τον αγώνα εναντίον του Νίμαν μετά από μία μόνο κίνηση, αλλά πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις βαθιές ανησυχίες του παγκόσμιου Νο.1 για τη ζημιά που φέρνει η εξαπάτηση στο σκάκι.

Η FIDE ανέφερε επίσης στη δήλωση: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπήρχαν καλύτεροι τρόποι για να χειριστούμε αυτήν την κατάσταση».

Μέρες μετά τον αγώνα του Sinquefield Cup, ο Νίμαν απάντησε δημόσια στους ισχυρισμούς ότι είχε απατήσει νωρίτερα στην καριέρα του στο σκάκι. Ο 19χρονος παραδέχτηκε ότι εξαπατούσε στις ηλικίες 12 και 16, αλλά είπε σε συνέντευξή του στο Chess Club του Σεντ Λούις ότι δεν είχε απατήσει ποτέ σε παιχνίδια πάνω από το τραπέζι.

«Λέω την αλήθεια μου γιατί δεν θέλω καμία παραποίηση", είπε ο Νίμαν. «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου που έμαθα από αυτό το λάθος και τώρα έχω δώσει τα πάντα στο σκάκι. Έχω θυσιάσει τα πάντα για το σκάκι».

Ο Κάρσλεν κέρδισε το Julius Baer Generation Cup παρά την αποχώρησή του από τον Νίμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα