Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό

ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΠΟΥΤΙΝ

ΚΟΙΝΟ μήνυμα στην Ευρώπη έστειλαν χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλίες τους στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Όπως τόνισαν εμφαντικά, το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, ενώ ο κ. Πούτιν, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υπέδειξε πως «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα».

Η αρχή έγινε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος υπέδειξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να

ξαναβρεί τον δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις, δηλαδή στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό, δυστυχώς, είναι αδύνατον», ξεκαθάρισε. Έχοντας πει αυτά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι «το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της», τόνισε και υποστήριξε πως το ζήτημα είναι «εάν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων», υπογράμμισε. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, στο πλαίσιο του Φόρουμ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας είπε, πολύ σωστά, ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό... Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα», είπε χαμογελώντας.

Δεν ζητήθηκε βοήθεια, αλλά…

Πάντως, αν και σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, χθες ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αρκάντι Τζιόρκοβιτς δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να μελετήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Τας, ο κ. Τζιόκορβιτς είπε ότι οι επενδύσεις και το εμπόριο με την Ελλάδα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Αν ζητηθεί όμως οικονομική βοήθεια από την Αθήνα, πρόσθεσε, το αίτημα αυτό θα μελετηθεί.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να ακούσει τις προτάσεις της Ελλάδας, πριν μελετήσει την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Η Ρωσία υπογραμμίζει, πάντως, ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας - δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα