Το ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού 20-64 χρονών στην Κύπρο

Μεγάλη μείωση παρουσίασε το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού 20-64 χρονών, ως συνέπεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και από το 2013 και μετά είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) «Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο» κατά την περίοδο 2010 – 2016.


Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στους άνδρες, στα νεαρά άτομα ηλικίας 15-24 χρονών, καθώς και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια και με εκπαίδευση μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια, διαπιστώνει

η μελέτη, βασικός σκοπός της οποίας είναι η ολοκληρωμένη ανάλυση και εξέταση των διαχρονικών τάσεων των δεικτών απασχόλησης και ανεργίας, των δεικτών συμμετοχής και προσφοράς στην αγορά εργασίας και των δεικτών συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση στην Κύπρο κατά την περίοδο 2010-2016.

Σημειώνεται, ωστόσο, η συνεχής βελτίωση του ποσοστού, το οποίο από 67,2% το 2013 (χαμηλότερο ποσοστό περιόδου) αυξήθηκε στο 68,7% το 2016, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην Κύπρο κυμαίνεται σε αισθητά ψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών. Σημειώνεται, όμως, ότι ενώ η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά αυτά το 2010 βρισκόταν στις +12,9 ποσοστιαίες μονάδες (μεγαλύτερη διαφορά περιόδου), το 2016 μειώθηκε σημαντικά στις +9,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανεργία
-------------
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης, το γενικό ποσοστό ανεργίας πληθυσμού 15+ χρονών στην Κύπρο παρουσίασε δραματική αύξηση από το 2010 μέχρι το 2014, αφού υπερδιπλασιάστηκε, ενώ στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανάκαμψης της οικονομίας, εμφάνισε αξιόλογη μείωση και κατήλθε στο 12,9% το 2016.

Από το 2012, το ποσοστό στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διαφορά να βρίσκεται στην ψηλότερη τιμή της το 2014 (+5,9 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το 2016 η διαφορά αυτή μειώθηκε στις +4,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΑνΑΔ, η ανεργία έπληξε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και ήταν ιδιαίτερα έντονη στα νεαρά άτομα, καθώς και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια αλλά και με εκπαίδευση μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια. Πρόσθετα, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων παρ' όλη τη μείωση που άρχισε να παρατηρείται από το 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα