Το «plan B» για όσους δεν εξασφάλισαν θέση στο Παν. Κύπρου

Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επιτυχόντες έμαθα την Τρίτη (2/7) τις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας στις οποίες κατάφεραν να εισαχθούν.

Τι γίνεται με όσους δεν καταφέρουν να λάβουν μια θέση ούτε στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας; Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Άριστος Κωνσταντίνου μίλησε στο Sigmalive

για το «Σχέδιο Β΄», δίνοντας, μάλιστα, συμβουλές στους «αποτυχόντες».

Στροφή προς τα ιδιωτικά

«Οι περισσότεροι μαθητές που δεν έχουν κατακτήσει θέσεις στα ΑΑΕΙ της Κύπρου, κατευθύνονται προς τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχουν κερδίσει αύξηση στον αριθμό των φοιτητών που δέχονται κάθε χρόνο και αυτό λειτουργεί εις βάρος των Πανεπιστημίων της Ελλάδας αλλά και των Πανεπιστημίων», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σχετικά με τα πιο πάνω, ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε πως, «όταν ένας μαθητής και η οικογένειά του πιθανόν να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα, δεν θα προτιμήσουν το Πανεπιστήμιο της Λεμεσού, διότι η Λεμεσός έχει ψηλά ενοίκια, για αυτό τον λόγο θα επιλέξουν, ειδικότερα οι κάτοικοι Λευκωσίας, Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην πόλη τους».

Το «Σχέδιο Β΄» και οι κατανομές

Ως συμβουλή, ο κ. Κωνσταντίνου, σημειώνει πως η επιλογή του Πανεπιστημίου για κάποιο μαθητή που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση, εξαρτάται από τον κλάδο επιλογής. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει την Αγγλική Φιλολογία, θα ήταν προτιμότερο να φοιτήσει σε αγγλικό Πανεπιστήμιο».

Όσον αφορά την 2η και 3η κατανομή του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημειώνει πως θα ήταν «ορθό κάποιος να προχωρήσει σε νέα κατανομή, ώστε, αντί του να καταλήξουν σε σχολή που δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, να αποκτήσουν εκεί που επιθυμούν. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγραφή σε κάποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, στην πιθανότητα να μην αποκτήσουν την θέση την οποία διεκδικούν μέσω της κατανομής».

«Οι καθυστερήσεις στις κατανομές του Πανεπιστήμιου Κύπρου δημιουργούν άγχος στους μαθητές, η πιθανή αποτυχία θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, για αυτό θα ήταν καλύτερα να πληρώσουν μόνο την εγγραφή σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, πάντα στον κλάδο που επιθυμούν, ώστε να μην εγκαταλείψουν μια θέση που δεν επιθυμούν», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα