Το ΠΚ ιδρύει Ερευνητικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων

Ερευνητικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων και Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων, στους χώρους του παλαιού Λεπροκομείου Λάρνακας, ιδρύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο την υποστήριξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση, δημιουργία και υποστήριξη εταιρειών παροχής υπηρεσιών προς τη βιομηχανία πετρελαίων.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του ΠΚ, το νέο Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων

θα στεγασθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (29.10.2014), στο χώρο Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (παλιό Λεπροκομείο) στη Λάρνακα, μετά την ουσιαστική συμβολή και τη στήριξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη στις προσπάθειες του Δήμου Λάρνακας για εγκατάσταση Ινστιτούτων και Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην πόλη του Ζήνωνα.

Στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους στη Λάρνακα, θα εγκατασταθούν, επίσης, το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας, το Ωκεανογραφικό Κέντρο και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη υποβάλει επιχειρησιακό πλάνο για το έργο αυτό, στις 9 Ιουνίου 2015, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού και στο Δήμαρχο Λάρνακας.

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μάνθος Μαυρομμάτης χαιρέτισαν με μεγάλη ικανοποίηση τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για σειρά έργων στη Λάρνακα και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου για αξιοποίηση του κρατικού χώρου της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους , συνολικής έκτασης 54.000m² για εγκατάσταση του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, του Ωκεανογραφικού Κέντρου και του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων.

Έκαναν λόγο για απόφαση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της προόδου και της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, η εξέλιξη αυτή διανοίγει μια πολύ ευοίωνη προοπτική για την πόλη της Λάρνακας.

Διαβεβαίωσε ότι το ΠΚ θα σεβαστεί πλήρως το περιβάλλον και το χώρο πρασίνου της περιοχής του παλιού Λεπροκομείου διότι, όπως σημείωσε, το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν οργανισμό που έχει βραβευθεί πολλές φορές σε θέματα πράσινης ανάπτυξης.

Το Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε, στοχεύει στο μέλλον με την ανάπτυξη των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών να δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας φοιτητικής εστίας στη Λάρνακα.

"Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σχεδιάζουμε την εποχή μετά τη λύση. Ας μην ξεχνάμε ότι η διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας - Λάρνακας μέσω Πυροΐου θα φέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από τη Λάρνακα", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα