Το πιο ευάλωτο σημείο του ίντερνετ στον πλανήτη και η Κύπρος (ΧΑΡΤΗΣ)

Το καλώδιο διαδικτύου Ασία-Αφρική-Ευρώπη ταξιδεύει 15.500 μίλια κατά μήκος του πυθμένα της άλασσας, συνδέοντας το Χονγκ Κονγκ με τη Μασσαλία της Γαλλίας. Καθώς διασχίζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και προς την Ευρώπη, το καλώδιο βοηθά στην παροχή συνδέσεων Διαδικτύου σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, από την Ινδία μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα. Όταν

κόπηκε το καλώδιο στις 7 Ιουνίου , εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν εκτός σύνδεσης και αντιμετώπισαν προσωρινές διακοπές στο διαδίκτυο.

Το καλώδιο, γνωστό και ως AAE-1, κόπηκε σε σημείο που διέρχεται για λίγο μέσω ξηράς μέσω της Αιγύπτου. Στο συμβάν υπέστη ζημιά και ένα άλλο καλώδιο, με άγνωστη την αιτία της ζημιάς. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ήταν άμεσος. «Επηρέασε περίπου επτά χώρες και μια σειρά από υπερυψηλές υπηρεσίες», λέει η Rosalind Thomas, διευθύνων σύμβουλος της SAEx International Management, η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ. «Το χειρότερο ήταν η Αιθιοπία, που έχασε το 90 τοις εκατό της συνδεσιμότητας της και η Σομαλία στη συνέχεια επίσης το 85 τοις εκατό». 

Το ΚΑΛΏΔΙΟ ΑΑΕ-1

Οι υπηρεσίες Cloud που ανήκουν στην Google , την Amazon και τη Microsoft διακόπηκαν επίσης, αποκάλυψε η μεταγενέστερη ανάλυση .

Ενώ η συνδεσιμότητα αποκαταστάθηκε σε λίγες ώρες, η διακοπή υπογραμμίζει την ευθραυστότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων διαδικτύου στον κόσμο, καθώς και τον μεγάλο ρόλο που έχουν η Αίγυπτος και η κοντινή Ερυθρά Θάλασσα στην υποδομή του Διαδικτύου. Το παγκόσμιο δίκτυο υποβρύχιων καλωδίων αποτελεί μεγάλο μέρος της ραχοκοκαλιάς του Διαδικτύου, μεταφέροντας την πλειονότητα των δεδομένων σε όλο τον κόσμο και τελικά συνδέεται με τα δίκτυα που τροφοδοτούν τους πύργους κινητής τηλεφωνίας και τις συνδέσεις Wi-Fi. Τα υποθαλάσσια καλώδια συνδέουν τη Νέα Υόρκη με το Λονδίνο και την Αυστραλία με το Λος Άντζελες.

Δεκαέξι από αυτά τα υποβρύχια καλώδια - τα οποία συχνά δεν είναι παχύτερα από ένα σωλήνα και είναι ευάλωτα σε ζημιές από τις άγκυρες πλοίων και τους σεισμούς - περνούν 1.200 μίλια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προτού περάσουν πάνω από την Αίγυπτο και φτάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, συνδέοντας την Ευρώπη με Ασία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η διαδρομή αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά σημεία ασφυξίας στον κόσμο και, αναμφισβήτητα, το πιο ευάλωτο μέρος του Διαδικτύου στη Γη. Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Διώρυγα του Σουέζ.

Πατήστε ΕΔΩ για τον διαδραστικό Χάρτη του διαδκτύου

Όλα τα καλώδια με τα οποία ενώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία και το κατοχικό καθεστώς.

Η έκθεση της Ε.Ε

Η περιοχή κέρδισε πρόσφατα την προσοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο σε μια έκθεση του Ιουνίου την ανέδειξε ως κίνδυνο για εκτεταμένη διακοπή του Διαδικτύου. «Το πιο ζωτικό σημείο συμφόρησης για την ΕΕ αφορά το πέρασμα μεταξύ του Ινδικού Ωκεανού και της Μεσογείου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επειδή ο πυρήνας της συνδεσιμότητας με την Ασία διέρχεται από αυτή τη διαδρομή», αναφέρει η έκθεση, ενώ ο εξτρεμισμός και η θαλάσσια τρομοκρατία αποτελούν κινδύνους στην περιοχή.

 Τα 16 καλώδια στην περιοχή συγκεντρώνονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και αγγίζουν τη στεριά στην Αίγυπτο, όπου κάνουν ένα ταξίδι 100 μιλίων σε όλη τη χώρα για να φτάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα..

Υπολογίζεται ότι περίπου το 17 τοις εκατό της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο ταξιδεύει κατά μήκος αυτών των καλωδίων και διέρχεται από την Αίγυπτο. Ο Alan Mauldin, διευθυντής ερευνών της εταιρείας έρευνας αγοράς τηλεπικοινωνιών TeleGeography, λέει ότι πέρυσι η περιοχή είχε χωρητικότητα 178 terabit ή 178.000.000 Mbps—οι ΗΠΑ έχουν μέση ταχύτητα οικιακού διαδικτύου 167 Mbps.

Η μετάβαση μέσω της Αιγύπτου είναι μία από τις μοναδικές διαθέσιμες πρακτικές διαδρομές. Στα νότια, τα καλώδια που περνούν γύρω από την Αφρική είναι μακρύτερα. ενώ προς τα βόρεια, μόνο ένα καλώδιο (το Polar Express ) ταξιδεύει πάνω από τη Ρωσία. "

Όταν τα υποβρύχια καλώδια εμφανίζονται πάνω από τη στεριά, στα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Σουέζ, εμπλέκεται η Telecom Egypt, ο κύριος πάροχος Διαδικτύου της χώρας. Η εταιρεία χρεώνει τους ιδιοκτήτες καλωδίων για τη λειτουργία των καλωδίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεσμοί καλωδίων

Τα υποθαλάσσια καλώδια είναι σχετικά εύθραυστα και καταστρέφονται εύκολα. Κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότερα από 100 περιστατικά όπου τα καλώδια κόβονται ή καταστρέφονται. Τα περισσότερα από αυτά προκαλούνται από τη ναυτιλία ή την περιβαλλοντική ζημιά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για δολιοφθορές. Μετά τις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream , οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν καλύτερα τις υποθαλάσσιες υποδομές και τα υποθαλάσσια καλώδια .

Παρά τους κινδύνους, το Διαδίκτυο βασίζεται στην ανθεκτικότητα. Δεν είναι εύκολο να καταργήσετε μεγάλα τμήματα του Διαδικτύου. Οι εταιρείες που στέλνουν δεδομένα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων Διαδικτύου δεν χρησιμοποιούν μόνο ένα καλώδιο και θα έχουν χώρο σε πολλά καλώδια. Εάν ένα καλώδιο αποτύχει, η κυκλοφορία αναδρομολογείται τελικά μέσω άλλων. 

Όσον αφορά την Αίγυπτο και την Ερυθρά Θάλασσα, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές, και περισσότερα καλώδια είναι συχνά η απάντηση. Ενώ το Starlink του Έλον Μασκ έχει διαδώσει το δορυφορικό διαδίκτυο, αυτό το είδος συστήματος δεν αντικαθιστά τα υποβρύχια καλώδια. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για την παροχή συνδεσιμότητας σε αγροτικές τοποθεσίες ή ως εφεδρικά αντίγραφα έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη φυσική υποδομή. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος ΧΑΡΤΗΣ,kypros chartis