Το Πεντάγωνο καθηλώνει στο έδαφος τα F - 35

Ο αμερικανικός στρατός έχει καθηλώνει προσωρινά ολόκληρο τον στόλο των αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 μετά από την συντριβή στη Νότια Καρολίνα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τo BBC, oι επιθεωρήσεις πρέπει θα διενεργηθούν σε ελαττωματικούς σωλήνες καυσίμου. Μια επίσημη έκθεση αμφισβήτησε νωρίτερα φέτος εάν το F-35 ήταν έτοιμο για μάχη μετά από δεκάδες βλάβες.

Το

F-35 αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ακριβό πρόγραμμα όπλων του είδους του στον κόσμο.

Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες και οι παγκόσμιες πωλήσεις προβλέπεται να είναι 3.000.

Το αεροσκάφος, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία stealth για να μειώσει την ορατότητα του σε ραντάρ, έρχεται σε τρεις παραλλαγές.

Η συντριβή στη Νότια Καρολίνα αφορούσε ένα F-35B, το οποίο είναι σε θέση να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα και κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πιλότος σε αυτό το περιστατικό βγήκε με ασφάλεια, αλλά το αεροσκάφος καταστράφηκε.

Το αεροπλάνο, που κατασκευάστηκε από την Lockheed αλλά περιλαμβάνει εξαρτήματα που κατασκευάστηκαν σε πολλές άλλες χώρες, έχει πωληθεί σε πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε μάχη από το Ισραήλ νωρίτερα αυτό το έτος σε δυο επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωση του, το η εταιρία κατασκευής των F-35 δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι της είχαν αναστείλει τις πτητικές λειτουργίες ενώ διεξήχθη έλεγχος των καυσαερίων σε όλο το στόλο.

"Εάν έχουν τοποθετηθεί ύποπτοι σωλήνες καυσίμου, το εξάρτημα θα αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί. Οι επιθεωρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες."

Πηγή: ΒΒC

Keywords
Τυχαία Θέματα