Το παρελθόν της νέας εκλεκτής του Γκουτέρες στο Κυπριακό J.H.Lute

Η μάχιμη Αμερικανίδα Jane Holl Lute είναι η εκλεκτή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες και τις πιθανότητες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Γεννημένη το 1956, η Lute έχει ένα πλούσιο βιογραφικό τόσο σε θέσεις κλειδιά της Αμερικανικής Κυβέρνησης όσο και στον ΟΗΕ, ενώ υπήρξε και μέλος σε διάφορες οργανώσεις για ζητήματα Κυβερνοασφάλειας.

H Lute διορίστηκε το 2006 από τον πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ

Μπαν Κι Μουν ως Ειδική Συντονίστρια για τη βελτίωση της αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Υπηρέτησε ταυτόχρονα ως Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του Camp Hurriya εκτός του Ιράκ.

Πριν από την επανένταξή της στον ΟΗΕ, η κα Lute υπηρέτησε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Ασφάλειας Διαδικτύου (CIS), ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Το CIS φιλοξενεί το Πολυκρατικό Κέντρο Κοινοχρησίας και Ανάλυσης Πληροφοριών (MS-ISAC). Είναι επίσης μέλος της Ειδικής Ομάδας του Ατλαντικού Συμβουλίου για μια Διατλαντική Ψηφιακή Ατζέντα.

Από το 2009 έως το 2013, η κα Lute υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Γραμματέας του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ. Ως υπεύθυνη λειτουργός του Τμήματος, η κα Lute ήταν υπεύθυνη για την καθημερινή διαχείριση των προσπαθειών του Τμήματος για την πρόληψη της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας, τη διασφάλιση και τη διαχείριση των εθνικών συνόρων, τη διαχείριση και επιβολή των αμερικανικών νόμων περί μετανάστευσης, την αντιμετώπιση καταστροφών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου.

Από το 2003-2007 διετέλεσε Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ειρηνευτικές Αποστολές, υπεύθυνη για την ολοκληρωμένη υποστήριξη επί του εδάφους σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ παγκοσμίως, και από το 2007-2008 ίδρυσε και κατείχε το Τμήμα Υποστήριξης Πεδίου ως Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας. Η κ. Lute υπηρέτησε, επίσης, ως Βοηθός Γενική Γραμματέας για την οικοδόμηση της ειρήνης, υπεύθυνη για τον συντονισμό των προσπαθειών εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα για την οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης σε χώρες που εξέρχονται από βίαιες συγκρούσεις.

Προηγουμένως, η κα Lute ήταν εκτελεστική Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών και του Ταμείου Καλύτερου Κόσμου και συνεργάστηκε με τον David A. Hamburg, πρώην πρόεδρο της Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης, και τον Cyrus Vance, πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την επιτροπή Carnegie για την πρόληψη των θανατηφόρων συγκρούσεων, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που πρωτοστάτησε σε παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη βίαιων συγκρούσεων.

Η κα Lute υπηρέτησε στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο George H.W. Bush και τον Πρόεδρο Bill Clinton και είχε μια διακεκριμένη καριέρα στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας στον Κόλπο κατά τη διάρκεια της Operation Desert Storm. Έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και από το Πανεπιστήμιο του Georgetown.

Η Jane Holl Lute είναι παντρεμένη με τον κ. Douglas E. Lute, ο οποίος διορίστηκε το 2007 ως Βοηθός του Προέδρου και Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα