Το παρασκήνιο των επαφών Λαβρόφ και της δήλωσης για περίκλειστη Αμμ/στο (vid)

Η πεποίθηση που εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών μπορεί να φέρει την διευθέτηση και στο θέμα ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ήταν από τις σημαντικότερες δηλώσεις, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, αναφορικά με το παρασκήνιο αυτής της δήλωσης, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση εξέφρασε στον Λαβρόφ την ετοιμότητα της να συζητηθεί, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, υπό την

αιγίδα των ΟΗΕ, για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι.

Διαβάστε εδώ: Λαβρόφ: Έτοιμοι για στήριξη διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάτι που θα βοηθήσει και στην συνολική λύση και αφού βέβαια συμφωνηθεί η επανέναρξη του διαλόγου.

Τώρα, είναι βέβαια, ένα μεγάλο ερώτημα το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με μία Τουρκία που κλιμακώνει συνεχώς την ένταση στην περιοχή, χωρίς να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και που χάραξε ήδη και υλοποιεί σαφή οδικό χάρτη για άνοιγμα της Αμμοχώστου.   

Τα σημαντικά σημεία από τις επαφές Λαβρόφ:  

- Επαναβεβαίωση της κοινής προσήλωσης στην περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργασίας.Συμφωνήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα για υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων που καθυστέρησαν λόγω πανδημίας, με προτεραιότητα τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Επιτροπής το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης με στόχο την επανέναρξη της συνδεσιμότητας, όπου περιλαμβάνει και το τουριστικό ρεύμα, το συντομότερο δυνατόν σε συνθήκες ασφάλειας. 

- Επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Μόσχας στο Κυπριακό και ως προς την μορφή λύσης, δηλαδή την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία έχει ως κεντρικό άξονα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

- Επαναβεβαίωση της ρωσικής θέσης ότι τo σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και ότι εγγυήσεις πρέπει να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να είναι αποτελεσματικές.

- Η Ρωσία δεσμεύεται από Ψηφίσματα και Αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και απορρίπτει προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων που αντιβαίνουν σε αυτά.

- Σε σχέση με την UNFICYP, η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ως φιλοξενούσα χώρα της Δύναμης έχει εξ ορισμού τον πρώτο λόγο.  

Σχετικά με το αν τέθηκε το θέμα, από ρωσικής πλευράς για την ενίσχυση σχέσεων Κύπρου- Αμερικής, διαβεβαιώσεις τις οποίες έλαβε το ΣΙΓΜΑ τονίζουν ότι σε κανένα σημείο, ούτε καν στις κατ'  ιδίαν συναντήσεις ετέθη το θέμα των σχέσεων Κύπρου - Αμερικής.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαβρόφ, Αμμστο,lavrof, ammsto