Το παρασκήνιο στην κρίση Ρωσίας-Ελλάδα, το Άγιο Όρος και Εκκλησία

Έντονο φαίνεται να είναι το παρασκήνιο από την απέλαση των δυο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, κίνηση η οποία προκάλεσε διπλωματικούς τριγμούς στις σχέσης Ελλάδας-Ρωσίας. Σύμφωνα με το Interfax, από πλευράς Ρωσίας αναμένεται να ακολουθήσει ανάλογη απάντηση, όπως είναι καθιερωμένη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο

ζήτημα την ημέρα έναρξης της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πρόσκληση της πΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για απέλαση των Ρώσων εξαιτίας "πληροφοριακών δραστηριοτήτων” αλλά και προσπαθειών ανάμειξης της Μόσχας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δημοσίευμα του Capital.gr, επικαλούμενο «ασφαλείς πηγές», αναφέρει πως πλέον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταγγελλόμενη προσπάθεια χρηματισμού στρατιωτικών .

Στο όλο παιχνίδι πάντως δείχνει να εμπλέκονται και σχέσεις της Εκκλησίας με τη Ρωσία, με διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα να μιλούν για μιλούν για πόλεμο εντός της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. Αρθρογράφοι από την Ελλάδα το συνδέουν με τις έντονες ανησυχίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για «άλωση» και της Εκκλησίας της Κύπρου από την μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Συγκεκριμένα, πηγές που επικαλούνται τα ελλαδικά ΜΜΕ τόνιζαν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων οι Ρώσοι επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες στην Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος. Ανάμεσα στους κύκλους που προωθούν ρωσικά συμφέροντα φωτογραφίζεται το "Ίδρυμα Ανδρέου του Πρωτοκλήτου" και η "Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης".

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα γινόταν λόγος για σχέδια του Οικουμενικού Πατριάρχη για αποδώσει καθεστώς αυτοκεφαλίας στην αποσχισθείσα Εκκλησία των Ουκρανών, ενώ δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία και η πρόσφατη επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στο Βατοπέδι του Αγίου Όρους. Φιλοδυτικές απόψεις το προηγούμενο διάστημα άφηναν να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι βρίσκονταν πίσω από την διαδηλώσεις στην Ελλάδα ώστε να μην προχωρήσει η συμφωνία και να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Η εκτίμηση αυτή είναι υπερβολική, καθώς θα ήταν αδύνατο οι Ρώσοι να κινητοποιήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους για να διακηρύξουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα