Το οπλοστάσιο του Αττίλα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Δορυφορική φωτογραφία του οπλοστασίου του Αττίλα δημοσιεύει η ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής.

Σχετικό ρεπορτάζ του πολιτικού αναλυτή δρ Γιάννο Χαραλαμπίδη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία προκαλεί κλίμα έντασης από την Κύπρο ως το Αιγαίο και τη Θράκη.

Φτάνει ως τα Σκόπια και στις γειτονικές της χώρες όπως

η Συρία. Βεβαίως, ουδόλως θα πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας, που στόχο έχει το ξέσπασμα κρίσης για να πληγεί η οικονομία της Κύπρου και να φοβηθούν οι ξένες εταιρείες να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο τους και την εν συνεχεία εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το οπλοστάσιο του Αττίλα

Το ότι δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή με την τουρκική πολεμική μηχανή του Αττίλα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ότι δεν μας απειλεί. Το αντίθετο. Εκτός των 77 αυτοκινούμενων πυροβόλων που έφερε στην Κύπρο η Τουρκία από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, υπάρχουν και άλλα οπλικά συστήματα σε πλήρη επιθετική διάταξη.

Ειδικότερα η Τουρκία στην Κύπρο διαθέτει:

2 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού (28η και 39η)
1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (14η)
1 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (ΤΟΥΡΔΥΚ)
1 Σύνταγμα Καταδρομών
1 Σύνταγμα Πυροβολικού
1 Ναυτική Διοίκηση και επιπρόσθετα οι λεγόμενες Δυνάμεις Ασφαλείας του ψευδοκράτους

Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι διαθέτει 287 άρματα μάχης Μ48Α5-Τ2 και 640 ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και μάχης (Μ113 και NUROL).

Τα 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών, δικής της κατασκευής, που έφερε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, μαρτυρούν ότι δεν επιδιώκει μόνο μεγάλο βάθος πυρός, αφού έχουν βεληνεκές περί τα 40 χιλιόμετρα, αλλά και ταχύτητα στις κινήσεις της σε περίπτωση επιχειρήσεων, αφού τα έχει τοποθετημένα σε μονάδες πλησίον της γραμμής αντιπαράταξης και όχι στα μετόπισθεν όπως λέμε. Και αυτό συμβαίνει για δυο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη επιθετική διάταξη και επιδιώκει να κινηθεί με τις αυτοκινούμενες μονάδες ταχύτητας και ο δεύτερος, που είναι μειονέκτημα για τις τουρκικές μονάδες, λόγω Πενταδακτύλου, είναι η έλλειψη στρατηγικού βάθους.

Keywords
Τυχαία Θέματα