Το οδοιπορικό των ευθυνών

Οι αρμόδιοι Υπουργοί δηλώνουν επί τρεις μέρες συνεχώς ότι η κατάσταση βελτιώνεται
H «βολή» Αναστασιάδη, οι ανακοινώσεις μέσα από τα social media, οι εκκλήσεις των κοινοταρχών και η έλλειψη συντονισμού

Συσκέψεις επί συσκέψεων, πυροσβέστες που δεν γνώριζαν τους τόπους, καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία και συζήτηση για το ποιον τομέα ευθύνης έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ποιον το Τμήμα Δασών, συνθέτουν το παζλ

του πύργου της Βαβέλ σε επίπεδο οργάνωσης και αντιμετώπισης μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες βιώνει η Κύπρος.

Σωρηδόν οι καταγγελίες στο «Sigmalive» για έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία. Καταγγελίες από ανθρώπους που έσπευσαν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου είτε λόγω εντεταλμένης υπηρεσίας, είτε εθελοντικά. Στα σημεία της καταστροφής οι εθελοντές έβλεπαν το απόλυτο χάος ανάμεσα στις υπηρεσίες. Συγκλονισμό προκαλεί η αναφορά δασοπυροσβέστη που μίλησε στο «Sigma» και ανέφερε ότι δεν γνώριζε το μέρος που θα πήγαινε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στη Γαλάτα, με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Ωστόσο, στο Κέντρο Συντονισμού επικρατούσε συνεχώς αναβρασμός και έντονη ανησυχία, καθώς αν και υπάρχουν σχεδιασμοί ουδείς ήταν σε θέση να προβλέψει τις διαστάσεις που θα μπορούσε να προσλάβει η κατάσταση.

Χθες τελικώς καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες, με το Τμήμα Δασών να έχει την ευθύνη των επίγειων δράσεων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει τον συντονισμό των αεροπορικών πτήσεων πυρόσβεσης. Πάντως για το θέμα των ευθυνών και το πώς ξεκίνησε η όλη κατάσταση, ο Ιωνάς Νικολάου χθες αργά το μεσημέρι είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα διερευνηθούν. Τώρα δεν είναι του παρόντος».

Την ίδια ώρα, μια μεγάλη συζήτηση είχε ξεκινήσει για το αν έπρεπε να πάνε εθελοντές ή όχι στις περιοχές όπου υπήρχε ανάγκη προσωπικού. Για αρκετή ώρα ο Επίτροπος Εθελοντισμού έλεγε να πάνε εθελοντές και ο αρμόδιος Υπουργός έλεγε να μην πάνε.

Ο Χάσικος και τα ΜΜΕ
Ο Υπουργός Εσωτερικών φάνηκε πως δεν είναι έτοιμος να συζητήσει το μεγάλο κομμάτι που λέγεται «ευθύνες». Μάλιστα, μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για παραπληροφόρηση και ανεύθυνη στάση.

«Ελάτε να σβήσετε τη φωτιά»
Στα Σπήλια δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των πυροσβεστικών μέσων, με τον κοινοτάρχη του χωριού να κάνει εκκλήσεις σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης στο χωριό, με αποτέλεσμα η απειλή από τη φωτιά προς τα πρώτα σπίτια να ήταν παραπάνω από ορατή.

Από την Κυριακή το βράδυ ο Κοινοτάρχης Σπηλιών μιλούσε για καθυστέρηση των πυροσβεστικών τμημάτων.
Την ίδια ώρα, εμφανείς ήταν οι απουσίες αντιπυρικών ζωνών. Ο Κοινοτάρχης της Κυπερούντας Γιώργος Παναγιώτου επεσήμανε ότι με τη συγκινητική συμβολή εθελοντών άρχισε να δημιουργείται αντιπυρική ζώνη κατά μήκος της κορυφογραμμής Σπηλιών-Κυπερούντας.

Αίσθηση προκαλεί η υποτυπώδης παρουσία-απουσία της ΕΜΑΚ
Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΜΜΑΔ δεν ζητήθηκε να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα, η ΕΜΑΚ συμμετείχε με μειωμένο αριθμό δυνάμεων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, με μόνο δύο από τα έξι πυροσβεστικά οχήματα και έξι από τα 45 συνολικά μέλη της.

Η ρητορική των Υπουργών
Ξεκινήσαμε την Κυριακή το βράδυ με τις πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στην κρατική τηλεόραση. Οι αναφορές του κ. Χάσικου ήταν: «Δεν θα παραστεί ανάγκη εκκένωσης», «Ράδιο Αρβύλα», «Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος». Τρία εικοσιτετράωρα μετά, μιλάμε για μια τραγωδία που έχει δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες και μια τεράστια βιβλική οικολογική καταστροφή.

Η ανάλογη ρητορική των πολιτικών προϊσταμένων συνεχίστηκε και χθες, με τον Ιωνά Νικολάου να χαρακτηρίζει «καλύτερη την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς». Σε ανάλογο τόνο και ο Υπουργός Γεωργίας γύρω στις 11 το πρωί: «Οι καιρικές συνθήκες αυτήν τη στιγμή είναι ευνοϊκές και το επόμενο δίωρο θα είναι πολύ καθοριστικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ώρα έδειχνε να είναι ο μόνος που έβλεπε την κατάσταση κάτω από το σωστό πρίσμα. Η αινιγματική μάλιστα δήλωσή του, «Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρχίσει να σκέφτεται ότι πέραν του εγώ υπάρχει και το εμείς και πέραν του δικού μας σπιτικού υπάρχει το φυσικό περιβάλλον, οι κοινότητες και ανθρώπινες ζωές», έδειξε πόσο ενοχλημένος ήταν από την εξέλιξη που έχει πάρει η φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή.

Η κρίσιμη σύσκεψη του χθεσινού μεσημεριού
Συντονισμός για το πώς θα συνεχιστούν σήμερα οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας έγινε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλάτα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είπε ότι «έγινε ένας συντονισμός μεταξύ των διάφορων δυνάμεων για το πώς θα επιχειρήσουν αύριο». «Έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και εντόπισαν τους χώρους που θα προχωρήσουν» πρόσθεσε. Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι συμμετείχε στη σύσκεψη στην προσπάθεια «για να δούμε πώς να βοηθήσουμε την κατάσταση».

Σε ερώτηση αν αναμένονται άλλα μέσα για κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο κ. Νικολάου είπε ότι από σήμερα αναμένουμε επιπρόσθετα πτητικά μέσα από Ισραήλ, Ελλάδα και από ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίνονται στο αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα