Το νέο Υπουργικό κι η αποχώρηση Χάρη σε πρωτοσέλιδα

Οι διεργασίες για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και η είδηση ότι αποχωρεί ο Χάρης Γεωργιάδης από το ΥΠΟΙΚ, κυριαρχούν στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης την αντιπαράθεση της Αιγύπτου και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου,

την αύξηση των περιστατικών γρίπης και την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ΕΝΙ/ΤΟΤΑL στον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6.

H Αλήθεια υπό τον τίτλο «Τι αλλάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα Υπουργεία τους παραμένουν η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Ιωνάς Νικολάου, ο Κώστας Καδής και ο Γιώργος Λακκοτρύπης και ότι αποχωρούν οι Ιωάννης Κασουλίδης, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Παμπορίδης, ενώ στον αέρα βρίσκονται Χριστόφορος Φωκαΐδης, Μάριος Δημητριάδης και Νίκος Κουγιάλης.

Προσθέτει πως συζητείται το όνομα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου για το Υπουργείο Υγείας, ενώ στο Υπουργείο Εξωτερικών πάει ο Νίκος Χριστοδουλίδης καις το Οικονομικών ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου επεσήμανε πως κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Η «Α» γράφει ακόμη ότι ο Μάριος Καρογιάν και τα άλλα στελέχη που διαγράφηκαν από το ΔΗΚΟ εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «ο Πρόεδρος δεν του έκανε τη Χάρη» και σημειώνει ότι σοβαρή εμπλοκή στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου προκαλεί η ανακοίνωση από τον Χάρη Γεωργιάδη ότι αποχωρεί από το ΥΠΟΙΚ. Σε άλλο θέμα, ο «Π» γράφει ότι η Γραμματεία του ΔΗΚΟ ετοίμασε προς το Εκτελεστικό Γραφείο για να τεθούν αυτομάτως εκτός κόμματος όσοι επώνυμα στήριξαν άλλους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Συμμαχία Πολιτών πιέζει την ανεξαρτητοποιημένη βουλευτή του κόμματος, Άννα Θεολόγου για να επιστρέψει στη Συμμαχία την κοινοβουλευτική έδρα.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Πονοκέφαλος για το ΥΠΟΙΚ», γράφει στο κύριο του θέμα πως άλλες οι βουλές του Νίκου Αναστασιάδη και άλλες του Χάρη Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα να προκύψει ξαφνικά πρόβλημα για το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και πονοκέφαλος για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται να βρει τη λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική ΤΟΤΑL θα ανακοινώσουν στα χρηματιστήρια όπου συμμετέχουν, ταυτόχρονα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας στη Λευκωσία την ολοκλήρωση με μεγάλη επιτυχία της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6. Αλλού γράφει ότι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ για τη μισθολογική αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των λειτουργών υγείας κλειδώνει σήμερα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καβγάδες για τα ‘επίλεκτα’ Υπουργεία» ότι η πρόθεση του Χάρη Γεωργιάδη να μη αποδεχθεί επαναδιορισμό του στο ΥΠΟΙΚ εκφράζοντας τη επιθυμία για μετακίνηση στο ΥΠΕΞ, προκάλεσε ανησυχίες σε Πινδάρου και Προεδρικό. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι κατά δεκάδες συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών οι Κύπριοι λόγω ιώσεων, με τον Βοηθό Διευθυντή του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ. Λευκωσίας να κάνει λόγο για 65 περιστατικά ανά 24ωρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έκταση 1,7 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στην Κύπρο ενδεχομένως να έχει νάρκες ή εκρηκτικά.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Η Αίγυπτος εισέρχεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για το αέριο», γράφει ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία να μην παραβιάσει τα οικονομικά της δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από τη συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο το 2013. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την ανακοίνωση του Ιωάννη Κασουλίδη ότι αποχωρεί από την πολιτική. Σε άλλη είδηση γράφει ότι περίπου 65 άτομα την ημέρα επισκέπτονται το τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Λευκωσίας με ιογενείς λοιμώξεις, ενώ αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω της εποχικής γρίπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα