Σήμερα τα σπουδαία για «Καλυψώ» - Ημέρα ανακοινώσεων

Oι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσουν στα χρηματιστήρια, όπου συμμετέχουν, ταυτόχρονα με το Υπουργείο Ενέργειας στη Λευκωσία, την ολοκλήρωση με επιτυχία της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μελέτες στο κοίτασμα ως προς το μέγεθος του δεν επιτρέπουν ακόμα την ανακοίνωση αριθμών και ποσοτήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα δε με ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ

ανησυχεί ότι, αν τα αποθέματα επιβεβαιωθούν, η Κύπρος θα αποκτήσει προβάδισμα στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου.

Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι αναλύσεις. Προς το παρόν αναμένεται να γίνει αναφορά σε πολύ σημαντικό κοίτασμα.Σύμφωνα με πληροφορίες το «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 είναι μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για έξι και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, έναντι 4,5 τρισεκατομμυρίων στο «Αφροδίτη»

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα.Το γεωτρύπανο Saipem 12.000 ολοκλήρωσε τις εργασίες της και πλέον ετοιμάζεται για το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Παράλληλα η αμερικανική εταιρεία EXXONΜOBIL θ’ αρχίσει εργασίες στο οικόπεδο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Την ίδια ώρα η Τουρκία με νέα Navtex δέσμευσε παράτυπα περιοχή ΝΑ της Κύπρου εντός του τεμαχίου 3, περιλαμβανομένης και της περιοχής του στόχου «Σουπιά».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξάλλου, εξέδωσε Navtex προστασίας της ζώνης πλεύσης των ειδικών πλοίων υποστήριξης του γεωτρύπανου Saipem 12.000 από το λιμάνι Λεμεσού μέχρι το στόχο γεώτρησης «Σουπιά».

Η Τουρκία και τα κατεχόμενα κινδυνεύουν από τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Έθεσε θέμα σε ιταλική ηγεσία για γεωτρήσεις ΕΝΙ ο Ερντογάν

Παράλληλα εξέφρασε την ευαισθησία της Τουρκίας γι τις δραστηριότητες της ΕΝΙ και έκανε, μάλιστα, συστάσεις για τις πρωτοβουλίες της ΕΝΙ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα