Το νέο New Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο όρος New Deal αναφέρεται σε μια σειρά οικονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ 1933 και 1938, μέσω προεδρικών διαταγμάτων και νόμων, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ως απάντηση στην Μεγάλη Ύφεση του 1929. Τα προγράμματα στόχευαν στην επίτευξη της ανακούφισης των φτωχότερων ομάδων πληθυσμού και των ανέργων, την ανάκαμψη της οικονομίας και την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση. Οι Αμερικανοί ιστορικοί αποκαλούν συχνά τους τρείς αυτούς στόχους ως τα «τρία Rs» -

Relief, Recovery, Reform (ανακούφιση, ανόρθωση, αναμόρφωση).

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενώπιών της ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία της. Ο COVID-19, ο αόρατος αυτός εχθρός, απειλεί τον παγκόσμιο πληθυσμό και παράλληλα την παγκόσμια οικονομία. Παρ’ όλα αυτά μέσα από αυτή την κρίση η λαβωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποδείξει ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα θεσμό ο οποίος θα συνεχίσει να εξελίσσεται και που οπωσδήποτε έχει και παρόν και μέλλον. Μετά την προβληματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 2008 με τις πολιτικές άκρατης λιτότητας που οδήγησαν (μεταξύ άλλων) στο Brexit και  την άνοδο του λαϊκισμού, είναι η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί αντάξια των περιστάσεων και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Εξάλλου οι πολιτικές άκρατης λιτότητας ειδικά στον τομέα της υγείας επέφεραν και επιφέρουν τρομερά προβλήματα στην αντιμετώπιση της κρίσης του ιού όπως στην Ιταλία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο COVID-19 αναντίρρητα θα προκαλέσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, μεγαλύτερη ίσως και αυτής του 2008. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαχειριστεί την επερχόμενη κρίση έχοντας ως προμετωπίδα της τα συμφέροντα των πολιτών, την καταπολέμηση της ανεργίας, την μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, τον περαιτέρω έλεγχο των τραπεζών και την σωστότερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το νέο New Deal όμως για να πετύχει στον 21ο αιώνα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφεθεί έρμαιο στην ατέλειωτη γραφειοκρατία, τον ανώφελο κρατισμό αλλά και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό. Το νέο New Deal πρέπει να αντιμετωπίζει πραγματικά και ουσιαστικά τα προβλήματα του πολίτη. Και με αυτό τον τρόπο θα εξαφανιστούν και οι λαϊκίστικες φωνές που κρατούν δέσμια την Ένωση.

Η κρίση που ζούμε θα δείξει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αλλάξει ή αν απλά θα βουλιάξει. Μέσα από την κρίση του COVID-19 πρέπει να προκύψουν νέες ιδέες στη διαχείριση των οικονομικών που να είναι επωφελείς για τις ζωές των πολιτών. Νέες ιδέες όμως που να είναι ισοζυγισμένες και στοχοπροσηλωμένες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και που θα οδηγήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της στην μετά του Brexit εποχή. Ένα νέο New Deal 2020 είναι αναγκαίο.

*Νομικός 

Keywords
Τυχαία Θέματα