Λιβύη: Συμφωνεί σε εκεχειρία ο Χαφτάρ λόγω κορωνοϊού -Κατηγορίες κατά Τουρκιας

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Στρατάρχη  Χαλίφα Χάφταρ «χαιρέτισε» τις εκκλήσεις για νέα εκεχειρία στη Λιβύη για ανθρωπιστικούς λόγους εξαιτίας του κορωνοϊου.
Σε δήλωση που διάβασε ο εκπρόσωπος του LNA, ο στρατηγός Ahmed Al-Mismari το Σάββατο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ δήλωσαν ότι «εξακολουθούν

να σέβονται την εκεχειρία».

«Η Γενική Διοίκηση δεσμεύεται να σταματήσει τις μάχες, εφόσον και τα άλλα μέρη συμμορφώνονται», ανέφερε σε δήλωσή του σε σχέση με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Ο Mismari δήλωσε ότι παρά τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Σαράτζ, ο LNA εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τις εκκλήσεις για διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο ΟΗΕ και ορισμένες μεμονωμένες χώρες κάλεσαν τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση του κορωναϊού, αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί κρουσμάτων στη Λιβύη.

Σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση του, ο  LNA  σημειώνεται ότι η Τουρκία «εκμεταλλεύτηκε τον επαναπατρισμό των πολιτών της Λιβύης που έμειναν στα αεροδρόμια της (λόγω της επιδημίας του κοροναϊού) και μεταφέρει τρομοκράτες» στη Λιβύη.

«Οσον αφορά το κλείσιμο των πετρελαϊκών πεδίων, η Γενική Διοίκηση επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα αυτό αφορά εξ ολοκλήρου με τις φυλές της Λιβύης. Η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από την παράνομη χρήση των εισοδημάτων πετρελαίου από την Κυβέρνηση για  οικονομική ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων, εισαγωγή όπλων, τρομοκρατών και μισθοφόρων.

Σε συνάρτηση με την άνιση κατανομή των εισοδημάτων μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Λιβύης, ο λιβυκός λαός θυσίασε το αίμα των γιων τους για να προστατεύσει αυτούς τους πόρους. Οι λιβυκές φυλές ανακοίνωσαν σαφώς ότι δεν μπορούν να σιωπήσουν ενώ αυτά τα εγκλήματα συνεχίζονται και ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για να φέρουν μισθοφόρους, τρομοκράτες και ξένους μαχητές που καταστρέφουν τις πηγές του λαού της Λιβύης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Statement by the General Command of the Libyan Arab Armed Forces regarding the cease-fire for humanitarian reasons caused by the Corona Virus pic.twitter.com/3LjtqfLTHj

— LNA Spox. (@spoxlna) March 22, 2020

Ο Εκπρόσωπος του LNA προειδοποίησε μάλιστα ότι οι λαθρομετανάστες από την Τουρκία εν μέσω της έκρηξης του COVID-19, κινδυνεύουν να μεταδώσουν την ασθένεια στην Τρίπολη και στην υπόλοιπη χώρα.

«Ο GNA είναι απόλυτα υπεύθυνος για τέτοια ανήθικα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του λαού της Λιβύης, είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε χθες Σάββατο τις θετικές απαντήσεις στις εκκλήσεις για μια ανθρωπιστική παύση στην καταπολέμηση των αρχών να ανταποκριθούν στην πρόκληση δημόσιας υγείας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα