Το Κυπριακό στο επίκεντρο συναντήσεων Στεφάνου με Σακελλαροπούλου-Γεννηματά

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου σημείωσε

ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Σακελλαροπούλου για την «φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, για το ανησυχητικό αδιέξοδο και την στασιμότητα που υπάρχει από το 2017».

Όπως επεσήμανε, το συγκεκριμένο αδιέξοδο δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία «να προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα που υποσκάπτουν την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ασφαλώς την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για «την πρόταση που έχει το ΑΚΕΛ αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και για τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κάτι για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει αναφερθεί στην τελευταία έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

«Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ επιμένει πως απέναντι  στις προσπάθειες της Τουρκίας να εκτρέψει από την συμφωνημένη βάση λύσης πρέπει να ενισχυθεί  η δική μας συνέπεια και αποφασιστικότητα για λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης της Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Από την πλευρά της, η κ, Σακελλαροπούλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Στεφάνου για τα νέα καθήκοντά του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πάγια και σταθερά βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειές της για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε εν συνεχεία συνάντηση και με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, την οποία επίσης ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό και τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Γεννηματά εξέφρασε τον προβληματισμό της για την πορεία του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Η διχοτόμηση του νησιού που επιδιώκει, δεν πρέπει να περάσει. Είναι μια στόχευση αντίθετη με τις έως τώρα αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις από εκεί που σταμάτησαν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον της Κύπρου», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης 

ΠτΔ στη Σύνοδο EUMED: «Θα ενημερώσω για το Κυπριακό»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα