Το Κυπριακό στο επίκεντρο επαφών του Αβέρωφ στην Αυστραλία

Ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είχε συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βικτώριας.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας των δυο Σωμάτων στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας

και την εκλογική διαδικασία σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε σειρά ερωτήσεων σε σχέση με το Κυπριακό και τις πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου.

Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τις προοπτικές που διανοίγονται για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού ενημέρωσε, επίσης, για την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση του 2013.

Ο κ. Νεοφύτου είχε, επίσης, γεύμα εργασίας με τη Διευθύντρια του Παραρτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας στη Μελβούρνη, Πρέσβειρα Jenny Bloomfield.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε την κα Bloomfield για τη σταθερή σχέση αρχών που τηρεί η χώρα σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε σχετικά την κα Bloomfield για τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα και τις βασικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στη συνέχεια, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ειδικότερα στον εμπορικό τομέα, όπου θα μπορούσαν να διερευνηθούν τρόποι και τομείς συνεργασίας, στο πλαίσιο εξάλλου και της συμβολής της Κύπρου στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Αντηλλάγησαν και απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μεταναστευτική πολιτική, στις εμπορικές σχέσεις, στις επενδύσεις και στη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή επηρεάζει την Κύπρο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Παρούσες στη συνάντηση ήταν, επίσης, η Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και η Ύπατη Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Καμπέρα Μάρθα Α. Μαυρομμάτη.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Μελβούρνη, ο κ. Νεοφύτου επισκέφθηκε την Κυπριακή Κοινότητα στο Sunshine. Συζήτησε επί τόπου με τα μέλη της Κοινότητας, προβλήματα και άλλα θέματα που απασχολούν την κυπριακή ομογένεια και αντηλλάγησαν απόψεις ως προς τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Νεοφύτου αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο αύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα