Το κολοκάσι Σωτήρας σε γαστρονομική έκθεση στην Ολλανδία

Σε Εκθεση Γαστρονομίας στην Ολλανδία παρουσιάστηκε πρόσφατα το κατοχυρωμένο με Πιστοποιητικό Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) κολοκάσι Σωτήρας.

Σε δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι «ο Δήμος συμμετείχε πρόσφατα σε Γαστρονομική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στο “Hotelschool The Hague” στην Ολλανδία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες σχολές εστίασης και τουρισμού στον κόσμο, με το 45% των φοιτητών να προέρχονται από ξένες χώρες».

Η διοργάνωση της

Έκθεσης, αποτελούσε «πρωτοβουλία του Δήμου Σωτήρας, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ολλανδία, την IHE-Innovative Hospitality Education και την ΚΕΟ, με τη στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Σχολή, ανέλαβε ο Γιώργος Ζαχαριάδης, τριτοετής φοιτητής του “Hotelschool The Hague”, ενώ τον Δήμο Σωτήρας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γεώργιος Τάκκας και ο Executive Chef Αντώνης Αττούνης, πρεσβευτής του Δήμου Σωτήρας για την προώθηση και προβολή του Κολοκασιού Σωτήρας στο εξωτερικό».

Στις διήμερες εκδηλώσεις «παρευρέθηκαν καθηγητές και φοιτητές της Σχολής και άλλοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν δείπνο με βάση το κολοκάσι Σωτήρας σε ένα από τα εστιατόρια. Παράλληλα, διοργανώθηκε workshop, στο οποίο φοιτητές και καθηγητές γνώρισαν καλύτερα το Κολοκάσι Σωτήρας και άλλα κυπριακά προϊόντα, όπως το χαλούμι, το χαρουπόμελο και την Κουμανταρία, παρουσιάστηκε διάλεξη για την κυπριακή κουζίνα, ενώ πιάτα με κολοκάσι παρουσιάστηκαν και κατά τη διεθνή έκθεση γαστρονομίας της Σχολής».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «φιλοξενήθηκε επίσημο δείπνο στα δύο εστιατόρια της σχολής, Le Debut και Zinq, όπου ο Executive Chef Αντώνης Αττούνης δημιούργησε ένα δείπνο χρησιμοποιώντας συνταγές που παρουσιάστηκαν κατά τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού τον Σεπτέμβριο του 2016».

Συγκεκριμένα, «το μενού αποτελείτο από ορεκτικό με χαλούμι και timbale ντομάτας, σουβλάκι χταπόδι με ραβιόλι με γέμιση κολοκασιού και γαρίδες σε πουρέ από κοκκινογούλια. Το κυρίως πιάτο ήταν μοσχαρίσιο κρέας σε κολοκάσι καπαμά, ενώ το επιδόρπιο ήταν γλυκιά κρέμα κολοκασιού με φύλο κρούστας ραντισμένο με χαρουπόμελο».

Τόσο ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας όσο και ο Γιώργος Ζαχαριάδης ανέφεραν ότι «στόχος της εκδήλωσης ήταν να προωθηθεί το παραδοσιακό προϊόν της Σωτήρας εκτός συνόρων, ενώ υπήρξε σημαντική απήχηση στους παρευρισκόμενους, αφού δόθηκε έμφαση στη χρήση του κολοκασιού Σωτήρας ως εναλλακτικό προϊόν στις κουζίνες, είναι εύκολο προϊόν όσον αφορά τη χρήση του, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κυρίως πιάτο και ως επιδόρπιο».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «στα πλαίσια της επίσκεψης του στη Χάγη ο Δήμαρχος Σωτήρας είχε συναντήσεις με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ολλανδία, Ελπιδοφόρο Οικονόμου, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και τον Πρόξενο της Κύπρου Νίκο Αργυρίδη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα