Ορόσημο ο Ιούλιος για τις Προεδρικές Εκλογές 2018

Κομβικής σημασίας για τον πλήρη καθορισμό του σκηνικού εν όψει Προεδρικών Εκλογών, αποτελεί ο Ιούλιος, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο τα δεδομένα όσο και τις τελικές ισορροπίες κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και για το εσωτερικό μέτωπο.

Ωστόσο, το σκηνικό γύρω από τις υποψηφιότητες αλλά και τις πολιτικές τάσεις που θα εκφραστούν κατά τις Προεδρικές Εκλογές, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη ενώπιόν μας δυο δεδηλωμένες υποψηφιότητες, αυτές των Νικόλα Παπαδόπουλου

και Γιώργου Λιλλήκα. Ο Μάικ Σπανός, μετά και τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει και επίσημα ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές, ενώ την ίδια ώρα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος φυσικά από τον ΔΗΣΥ. Το ΕΛΑΜ διαμηνύει ότι θα κατέλθει στις εκλογές με δικό του υποψήφιο, έτσι ώστε να δώσει εναλλακτική στον κυπριακό λαό.

Η πραγματοποίηση ή όχι θερμού επεισοδίου τον Ιούλιο, καθώς και η πρόοδος ή παγοποίηση του Κυπριακού, αναμένεται να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, εν όψει Προεδρικών. Αν δεν αποτραπεί τελικά η πραγματοποίηση θερμού επεισοδίου, αυτό αναμένεται να έχει επίδραση τόσο στην αντίληψη των πολιτών όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς ο Ιούλιος αποτελεί μήνα τουρισμού, ο οποίος ενδεχομένως να δεχθεί πλήγμα.

Οι τάσεις που επικρατούν

Νικόλας και αλλαγή στρατηγικής

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποστηριζόμενος μέχρι στιγμής από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη, προτάσσει την αναγκαιότητα για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, καθώς θεωρεί καταστροφική τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολούθησαν Αναστασιάδης και Χριστόφιας στο Εθνικό ζήτημα. Άγνωστη ακόμα παραμένει η στάση που θα τηρήσει το κίνημα Οικολόγων, το οποίο ήδη έχει διαμορφώσει τις δικές του θέσεις, τις οποίες θα συζητήσει τόσο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και με τον Γιώργο Λιλλήκα και θα προχωρήσει σε εσωτερική δημοσκόπηση για να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει μια πιο διεκδικητική προσέγγιση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με κορωνίδα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών μια βιώσιμης λειτουργικής λύσης. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το τι μορφή λύσης θα επιδιώξει, γεγονός που αποτελεί αχίλλειο πτέρνα, την οποία οι πολιτικοί αντίπαλοι θα επιχειρήσουν να κτυπήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Βάση των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, θα είναι όσα έχουν ομόφωνα συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια.

Έχει κάθε πρόθεση να υπεραμυνθεί της στήριξης που προσέφερε το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση στα νομοσχέδια που αφορούσαν την Οικονομία την περίοδο του Μνημονίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, ήταν πατριωτικό χρέος η στήριξη, για να φύγει η Τρόικα.

Η υποψηφιότητα Λιλλήκα - "Συνομιλητές μας οι πολίτες"

Ο Γιώργος Λιλλήκας, με τη φράση "Ασφαλής Επιλογή", προτείνει τη δική του υποψηφιότητα, απευθυνόμενος, όπως λέει, στους πολίτες, οι οποίοι είναι και οι κύριοι συνομιλητές του σε αυτή τη διαδικασία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Η πρόθεση Λιλλήκα να υποβάλει την υποψηφιότητά του και να μην στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έτσι ώστε τα κόμματα του ενδιάμεσου να προχωρήσουν ενωμένα, προκάλεσε τη φυγή σημαντικών στελεχών από τη Συμμαχία Πολιτών, γεγονός που δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τον ίδιο σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθήσει.

Μόλις χθες τόνιζε σε συνέντευξή του στον Τύπο ότι αναγκαστικά, μετά την αποχώρηση των συγκεκριμένων στελεχών, η Συμμαχία αλλάζει προφίλ, γέρνοντας κεντροαριστερά. Πρόθεση του Γιώργου Λιλλήκα είναι να προχωρήσει σε αυτή την προεκλογική διαδικασία απαλλαγμένος από δεσμεύσεις και πάρε-δώσε, όπως αναφέρει. Στόχος, να προτείνει μέτρα για ανάπτυξη και συνετή διαχείριση του Κυπριακού, κρατώντας την ίδια στιγμή χαμηλούς τόνους, μακριά από ακραίες τοποθετήσεις και διαμάχες.

Μάικ Σπανός- Ο ανεξάρτητος, χωρίς κομματικό παρελθόν υποψήφιος

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το ΑΚΕΛ, μετά και τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο που μας πέρασε. Στη συνεδρία αυτή, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους σε σχέση με τις κινήσεις του κόμματος εν όψει των Προεδρικών. Συζητήθηκαν τόσο η στάση άρνησης Καζαμία και Χρίστου για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς τους, όσο και η προοπτική υποψηφιότητας Μαλά, αλλά και του Τάκη Χατζηγεωργίου.

Όπως ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού αναφέρει "υπάρχει υποψήφιος που έχει προβάδισμα, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε αυτό το στάδιο". Οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στο ότι η Κεντρική Επιτροπή κρίνει ως ορθή την απόφαση να κινηθεί το κόμμα με μη κομματικό υποψήφιο, κάτι που δείχνει το σαφές προβάδισμα Μάικ Σπανού.

Ο Μάικ Σπανός έχει ένα καθαρά οικονομικό και επιχειρηματικό προφίλ, καθώς έχει διαχειριστεί πολύ σημαντικά κεφάλαια και επιχειρήσεις στο παρελθόν. Είναι άτομο που δεν έχει κομματικό παρελθόν και δεν συμφωνεί σε όλα με τις θέσεις του ΑΚΕΛ, ωστόσο υπάρχει η βάση, όπως λένε εντός ΑΚΕΛ, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία.

Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με το προφίλ Σπανού, μπορεί να λύσει τα χέρια του κόμματος σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε σχέση με τις όποιες επικρίσεις για τις θέσεις στην Οικονομία.

Τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τις αρχές - μέσα Ιουλίου, όταν και θα συγκληθεί Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Η στάση ΔΗΣΥ - "Μετά τον Ιούλιο οι εξελίξεις"

Στον ΔΗΣΥ, αλλά και στο Προεδρικό, διαμηνύουν ότι δεν τους απασχολούν οι Προεδρικές Εκλογές σε αυτό το στάδιο και ότι μοναδικό μέλημα είναι η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η αποφυγή θερμού επεισοδίου τον Ιούλιο, όπως επίσης και η πρόοδος σε σχέση με την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών με τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν, οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν αποτελούν αδιέξοδο, αλλά την αρχή μιας ουσιαστικής εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα προς την προσπάθεια επίλυσης.

Σε κάθε περίπτωση, θέτουν ως ορόσημο τον Ιούλιο για τις μετέπειτα εξελίξεις και υποστηρίζουν ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να επαναδιεκδικήσει, τότε ο ΔΗΣΥ έχει υποψήφιο, που δεν είναι άλλος από τον Νίκο Αναστασιάδη. Εκτιμούν ως απόλυτα επιτυχημένη τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και θεωρούν ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια η διακυβέρνηση του τόπου.

Η εναλλακτική επιλογή του ΕΛΑΜ

Στο στρατόπεδο ΕΛΑΜ, η πρόθεση είναι όπως το κόμμα κατέλθει με δικό του υποψήφιο, έτσι ώστε να δώσουν την εναλλακτική επιλογή, μακριά από τα κατεστημένα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τον τόπο στα αδιέξοδα που ζει ο Κύπριος πολίτης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως σε σχέση με το συγκεκριμένο όνομα που θα αποτελέσει τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, δεν θα πρέπει αναμένονται πριν το καλοκαίρι, καθώς δεν βιάζονται να δημοσιοποιήσουν την υποψηφιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα