Το Κίεβο «εργάζεται» με τις ΗΠΑ για την νέα αμερικανική βοήθεια

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι "εργάζεται" με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο, που απέτρεψε in extremis την αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών (shutdown) του ομοσπονδιακού κράτους, δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

"Η ουκρανική κυβέρνηση εργάζεται δραστήρια με τους Αμερικανούς εταίρους της προκειμένου να διασφαλίσει πως η νέα απόφαση σχετικά με τον αμερικανικό προϋπολογισμό, που θα ληφθεί τις προσεχείς 45 ημέρες, θα περιλαμβάνει νέες χρηματοδοτήσεις

ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

"Η κατάσταση αυτή δεν θα εμποδίσει το κύμα της βοήθειας να εξακολουθήσει να φθάνει στην Ουκρανία", είπε.

Η διεθνής υποστήριξη στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στον αγώνα που διεξάγει η χώρα εναντίον της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βοηθήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το Κίεβο, αποδεσμεύοντας κάπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτική και στρατιωτική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτρεψαν in extremis την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, με την έγκριση από την Γερουσία, μόλις τρεις ώρες πριν ενσκήψει το "shutdown", ενός έκτακτου μέτρου που επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησής του.

Το έκτακτο μέτρο που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για 45 ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος. Αποκλείει ωστόσο την βοήθεια στην εμπόλεμη Ουκρανία την οποία ζητεί ο Λευκός Οίκος.

Τα μέλη της Βουλής πρέπει τώρα να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αρνούνται να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε νέα βοήθεια για το Κίεβο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Από το Κίεβο ο Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει ότι η ΕΕ ετοιμάζει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφάλειας 

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κίεβο ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και υποσχέθηκε συνεχή υποστήριξη της ΕΕ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερες δυνατότητες και τις χρειάζεται γρηγότερα», τόνισε ο Μπορέλ με ανάρτησή του στο X, σημειώνοντας ότι συζήτησε για τη «συνεχή στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ» κατά την πρώτη του προσωπική συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Ετοιμάζουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ουμέροφ, νέος υπουργός Άμυνας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ευχαρίστησε τον Μπορέλ μέσω X για τη «συνεχή υποστήριξη», τονίζοντας ότι η συνάντηση ήταν «ένα σημείο εκκίνησης για μεγάλη συνεργασία».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, οι συζητήσεις για τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία αφορούσαν μεταξύ άλλων «πυροβολικό και πυρομαχικά, αεροπορική άμυνα, μακροπρόθεσμα προγράμματα βοήθειας, όπως στον ηλεκτρονικό πόλεμο, εκπαιδεύσεις και εντοπισμό της αμυντικής βιομηχανίας» στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Φίτσο: Η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα