Το Ισραήλ διορίζει πρέσβειρα στην Τουρκία για πρώτη φορά από το 2018

Το Ισραήλ θα έχει πρεσβευτή στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, το τελευταίο βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια ρήξη πολλών ετών.

Η Irit Lillian, ανώτερη διπλωμάτης που ήταν υπεύθυνη της ισραηλινής πρεσβείας στην Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια, θα υπηρετήσει ως πρέσβης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χθες τη Δευτέρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Λαμπίντ θα συναντηθούν επίσης στη Νέα

Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Το 2018, η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και διέταξε τον πρεσβευτή του Ισραήλ να φύγει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ σε διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Οι κάποτε ζεστές σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργού το 2003.

Υπεθνιμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος επέπληξε δημόσια τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ενώ βρισκόταν στη σκηνή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2009.

Η ένταση κορυφώθηκε το 2010 όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε τουρκικό πλοίο Mavi Marmara επιχειρούσε «να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

Σε ένα βήμα προς την προσέγγιση, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Τουρκία τον Μάρτιο για να συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Μαΐου σε αυτό που ο τότε ομόλογός του Γιαίρ Λαπίντ αποκάλεσε «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν επίσημα την αποκατάσταση πλήρους διπλωματικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πρεσβευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα