Το Ηνωμένο Βασίλειο «στρέφεται» στην καθαρή ενέργεια

H Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η βιωσιμότητα του σχιστολιθικού φυσικού αερίου έχει καταστραφεί από την ακύρωση της δέσμευσης άνθρακα και αποθήκευσης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Οργανισμό Περιβάλλοντος Κύριος Chris Smith.

Η τελική έκθεση μιας ειδικής ομάδας εργασίας σχιστολιθικού φυσικού αερίου με επικεφαλή, τον Λόρδο Σμιθ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο

θα πρέπει να επιδιώκει την πράσινη ενέργεια. Η εύρεση σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα μπορούσε με ασφάλεια να παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προβλέπεται αυστηρή περιβαλλοντική προστασία.

Παρόλα αυτά, η πρόσφατη ακύρωση του £1 δις της κυβέρνησης, για την ανάπτυξη δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) - η οποία θα μπορούσε να "παγίδευση" τη κλιματική θερμοκρασία του CO2 από την καύση φυσικού αερίου - έχει καταστραφεί η βιωσιμότητα ενός μεγάλου κλάδου του φυσικού αερίου.

Τα έθνη του κόσμου, κατέληξαν σε συμφωνία, κατά την διάρκεια του συμβουλίου για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 2C.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε επαίνους για το ρόλο της στην επίτευξη της συμφωνίας, αλλά έχει επικριθεί έντονα για μια σειρά από εγχώριες πολιτικές που προσβάλλουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Οι υπουργοί, έχουν κάνει κινήσεις για να εμποδίσουν τα χερσαία αιολικά πάρκα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί, αν οι σχεδιαζόμενες περικοπές για την ηλιακή επιδότηση που φτάνει μέχρι και το 90%, θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ήταν μια «σοβαρή απογοήτευση" το γεγονός ότι οι υπουργοί ακύρωσαν το έργο CCS λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, είπε ο Κύριος Σμιθ. Το CCS θεωρείται ζωτικής σημασίας, εάν τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν σε χρήση κατά τις προσεχείς δεκαετίες.

«Μια σοβαρή ανάπτυξη της CCS, είναι κατά τη γνώμη μας, αναγκαία για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα οποιασδήποτε σημαντικής βιομηχανίας σχιστολιθικού φυσικού αερίου», λέει η αναφορά.

Η γραμματέας των ενεργειακών υπηρεσιών, Amber Rudd, όταν ρωτήθηκε στις συνομιλίες κλίματος στο Παρίσι, εάν η ακύρωση του CCS ήταν μέγα λάθος, είπε: «Δεν νομίζω ότι ήταν ένα λάθος, όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε δεσμευτεί με δαπάνες, και έτσι το πιο σωστό πράγμα ήταν η ακύρωση του CCS».

H αναφορά, κατέληξε πως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου, για την αλλαγή του κλίματος με την αντικατάσταση του άνθρακα και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η έκθεση αναφέρει, ότι οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν, «το συντομότερο δυνατόν», μιας και είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί το δυναμικό κλίμακα της βιομηχανίας ή το κόστος του αερίου.

Ωστόσο, η έκθεση, της ειδικής ομάδας, έγινε δεκτή από τα μέλη του σχιστόλιθου φυσικού αερίου, αλλά καθώς επίσης και από τις βρετανικές χερσαίες πετρελαίου.

«Έχουμε ήδη, δει μια σημαντική μετατόπιση προς το εισαγόμενο φυσικό αέριο, το οποίο θα αποτελέσει ένα μέσο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας,» είπε ο Ken Cronin, διευθύνων σύμβουλος της UKOOG.

«Η βιομηχανία, έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις κοινότητες και να τους επιτρέπει να μοιράζονται τα οικονομικά οφέλη. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε και να μάθουμε πόσο σχιστολιθικό φυσικό αέριο, έχουμε κάτω από τα πόδια μας».

Ένας εκπρόσωπος τύπου, ανάφερε στην έκθεση της ειδικής ομάδας πως:

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει, αυτό που έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό - ότι με τις σωστές προδιαγραφές, το έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στη γεώτρηση και μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έργο αυτό θα μπορούσε να προστατέψει το περιβάλλον και τους ανθρώπους της Βρετανίας».

ΠΗΓΗ: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα