Το ΓεΣΥ πάει Προεδρικό

Συνάντηση με την Κοινωνική Συμμαχία θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το χάσμα μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και εργαζομένων στον τομέα της Υγείας

Τα σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας, όπως είναι το ύψος των συνεισφορών στο ταμείο του ΓεΣΥ, τα εργασιακά ζητήματα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και άλλα εκκρεμούντα ζητήματα, τίθενται

σήμερα επί τάπητος, σε συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αντιπροσωπία των οργανώσεων που αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία, στις 9.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο την προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όχι άλλη καθυστέρηση
Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν αρκετοί από τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της Υγείας, μεταξύ αυτών και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σαφής θέση της Κοινωνικής Συμμαχίας, την οποία και θα γνωστοποιήσει σήμερα, τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στην Κυβέρνηση αλλά και προς τη Βουλή, είναι η προώθηση, χωρίς άλλη καθυστέρηση και χωρίς άλλα εμπόδια, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, των δύο νομοσχεδίων της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της μεταρρύθμισης.

Τεράστιο το χάσμα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τεράστιο φαίνεται να είναι ακόμη το χάσμα μεταξύ κυβερνητικών γιατρών και εργοδοτικής πλευράς, όσον αφορά τη ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι από το προσχέδιο των κανονισμών για τα εργασιακά ζητήματα που τους έχει δοθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπάρχει τεράστιο χάσμα με το Υπουργείο Υγείας, μιας και, όπως επεσήμανε, είναι διάχυτη η άνιση μεταχείριση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, ενώ δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Ερωτηθείς εάν έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, για να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Κούμας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά ζητήματα βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Άξια αναφοράς είναι και η επισήμανση του Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, για ύπαρξη στους κανονισμούς λειτουργίας προνοιών που -όπως εκτίμησε ο κ. Κούμας- προβλέπεται να δημιουργήσουν χειρότερες εργασιακές συνθήκες στους εργαζομένους του νέου αυτονομημένου οργανισμού και τους οποίους οι κυβερνητικοί γιατροί δεν πρόκειται να αποδεχτούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νοσηλευτές
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι θέσεις των νοσηλευτών, αφού προ μερικών ημερών έκαναν λόγο για προσπάθεια του Υπουργείου να δημιουργήσει νοσηλευτές δύο ταχυτήτων. Πάντως, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, ο Υπουργός Υγείας κάλεσε για την ερχόμενη Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, τους νοσηλευτές για συζήτηση των εργασιακών τους ζητημάτων, μετά την αυτονόμηση και την ένταξή τους στις επιστημονικές δομές.

Προβληματίζει η διένεξη
Προβληματισμό στους κυβερνητικούς γιατρούς φαίνεται να προκαλεί και η διένεξη που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και οι εξαγγελίες για νέες μελέτες σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του "Σίγμα", στα σκαριά βρίσκεται μια νέα μελέτη -η πέμπτη στη σειρά- που θα διενεργήσει το Υπουργείο Υγείας, και θα αναφέρεται στη δημιουργία νέου οργανισμού, του οποίου ο ρόλος θα είναι η διεξαγωγή μελέτης για τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων μετά την αυτονόμηση. Επί αυτού ο κ. Κούμας είπε ότι οι εξαγγελίες για νέες μελέτες είναι απόδειξη ότι «δεν βαδίζουμε στον σωστό δρόμο».

Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς είναι δυνατό να έχει ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρον συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια της μεταρρύθμισης στην Υγεία, και ακόμη να διενεργούνται μελέτες για το κατά πόσον ο νέος οργανισμός θα είναι βιώσιμος ή όχι. «Το πιο λογικό θα ήταν αυτές οι μελέτες να είχαν προηγηθεί των νομοσχεδίων και όχι το αντίθετο», κατέληξε ο κ. Κούμας.

Οικονομική μελέτη
Υπενθυμίζεται ότι τοποθέτηση σχετικά με την αποδέσμευση κονδυλίου από τη Βουλή για τη διενέργεια μελέτης από το Υπουργείο Οικονομικών, για το ΓεΣΥ, έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «αν η Βουλή δεν εγκρίνει το κονδύλι, δεν θα γίνει η μελέτη». Πρόσθεσε ότι «αυτή η μελέτη δεν γίνεται για να υποβοηθήσει τη λήψη αποφάσεων αλλά θα έπεται των αποφάσεων.

Η κυβέρνηση θέλει ένα οικονομικά βιώσιμο ΓεΣΥ, αλλά λείπουν κάποια πράγματα, για παράδειγμα, εργασιακά ζητήματα, καθορισμός της συνεισφοράς. Ο καθορισμός της συνεισφοράς μπορεί να γίνει λαμβάνοντας και τη γνώμη μιας επιπρόσθετης μελέτης, αλλά και χωρίς αυτήν. Η μελέτη όμως μπορεί να καθορίσει και άλλα θέματα», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ απαιτεί εντατική προετοιμασία και προσαρμογή, εξ ου και στο μεσοδιάστημα της ψήφισης των νομοσχεδίων και της εφαρμογής του ΓεΣΥ θα γίνουν πολλά πράγματα που έχουν οικονομικές πτυχές και παραμέτρους, που πρέπει να αξιολογηθούν σωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα