Ορθότατη... Αναστασιάδη

Ε Ν Α ΠΟΛΥ σημαντικό στοιχείο, περί «πλειοψηφούσας και μειοψηφούσας κοινότητας», το οποίο πρώτη φορά ακούγεται απ’ τα χείλη του Προέδρου Αναστασιάδη, περιέχεται στη συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους Κώστα Βενιζέλο και Ανδρέα Πιμπίσιη, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στον «Φιλελεύθερο» (σελ. 4). Δεν το έχει πει ποτέ προηγουμένως ο ΠτΔ, είτε σε δηλώσεις, είτε σε ομιλίες, είτε σε συνεντεύξεις του. Ούτε κι ακούστηκε πως το έθεσε ποτέ στις συζητήσεις εντός ή εκτός Εθνικού Συμβουλίου. Δεν μαθεύτηκε,

επίσης, αν το ήγειρε στις διαπραγματεύσεις του με τους Τούρκους.

Γ Ι Α ΠΡΩΤΗ φορά, λοιπόν, ο ΠτΔ, αναφερόμενος στους Τούρκους συνομιλητές του, είπε επί λέξει:
«Δεν μπορεί να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με τη μειοψηφούσα κοινότητα. Και παρά ταύτα είναι τέτοιες οι πρόνοιες και οι διασφαλίσεις που παρέχονται, που δεν δικαιολογούνται να εμμένουν να έχει τον κύριο λόγο η μειοψηφία και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει» («Φ», 26.2.2017).

Π Ρ Ο Κ Ε Ι Τ Α Ι για μία ορθότατη τοποθέτηση, που διαχρονικά απουσιάζει εντελώς απ’ τις έγνοιες των κομματικών ηγεσιών ΔηΣυ &ΑΚΕΛ, που τον στηρίζουν, για το περιεχόμενο της «λύσης». Προεδρική τοποθέτηση, η οποία ανατρέπει τον σκληρό πυρήνα του «σκελετού λύσης» που οι Τούρκοι, με τη συνδρομή τότε και της κ. Βικτωρίας Νούλαντ των ΗΠΑ, είχαν εισπράξει από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη στην Κοινή Διακήρυξή του, Joint Declaration(J.D.), με τον Έρογλου τής 11ης Φεβρ. 2014:

- ΣΚΛΗΡΟΣ πυρήνας υπήρξε η αναγωγή της λεγόμενης «πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων», καθεστωτικής δηλαδή «εξίσωσης του ελληνικού 82% με το τουρκικό 18%», σε ισότιμη συγκυριαρχία, που εκθεμελιώνει κι απαγορεύει a priori κάθε έννοια δημοκρατικού πολιτεύματος:

- Η ΠΡΟΝΟΙΑ της 3ης παραγράφου της J.D. 11.2.2014, ότι «η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

- ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ της 4ης παραγράφου της J.D., ότι «η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία [ΕΚΟ] θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς».

Π Ρ Ο Ν Ο Ι Ε Σ επί τη βάσει των οποίων και ως λογική προέκταση των οποίων, οι Τούρκοι απαιτούν και την «εκ περιτροπής προεδρία». Την οποία ο κ. Ακιντζί κατ’ επανάληψιν δημοσίως τους τελευταίους μήνες ανήγαγε σε τουρκική πρόταξη εκ των ων ουκ άνευ, για τη συνομολόγηση «σχεδίου λύσης».

Ε Ι Π Ε ΚΙ άλλο ένα ορθότατο στον «Φ» ο κ. Αναστασιάδης, που αφορά τον άλλο σκληρό πυρήνα, εκείνον της διαχρονικά αταλάντευτης κατά της Κύπρου τουρκικής στρατηγικής: «Εάν η πραγματικότητα παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή η τουρκοκυπριακή κοινότητα να είναι ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση ή από την Τουρκία, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι οι Κύπριοι που αποφασίζουν για την Κύπρο αλλά κάποιοι άλλοι για όλους εμάς»…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε, άραγε, ότι για πρώτη και τελευταία φορά ο κ. Αναστασιάδης, μετά την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρ. 2014 με τον Έρογλου και το 105σέλιδο Έγγραφο της Τουρκίας προς την Ε.Ε. της 23ης Ιουνίου 2014 περί «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε μιλήσει 3 Αυγ. 2014 στο αθηναϊκό «Βήμα» για «κράτος δύο ταχυτήτων, μέσω των Τουρκοκυπρίων του οποίου η Τουρκία θα μπορούσε να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» κι έκτοτε ουδέποτε το επανέλαβε είτε ο ίδιος είτε οι κομματικές ηγεσίες ΔηΣυ &ΑΚΕΛ που τον στηρίζουν στις «διακοινοτικές» του;
Λάζ. Α. Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα